XP’de eğlence

Windows XP işletim sisteminizi Microsoft’un ek paketleriyle ve üçüncü parti yazılımlarla renklendirmek elinizde. CHIP, bu yazıda XP’nizi daha renkli kılacak eklentileri ve işletim sisteminizin çehresini değiştirmenizi sağlayabilecek yazılımları mercek altına alıyor.

XP’de eğlence

XP arayüzünü 3. parti yazılımlarla özelleştirelim

Yazımızın buraya kadar olan bölümünde XP işletim sistemimize Microsoft’un sunduğu ek yazılım paketlerini yükleyerek, Movie Maker ve Media Player gibi medya araçlarının işlev yelpazesini biraz daha genişlettik.

Bu ek paketler haricinde, üçüncü parti yazılımların yardımı ile de XP işletim sisteminin arayüzünde bir takım değişiklikler yapabiliyoruz. Bu tür değişiklikler için kullanabileceğimiz yazılımlar arasında en çok tercih edilen “Style XP” yazılımını kullanarak Windows XP arayüzünde ne gibi değişiklikler yapabileceğimizi beraberce görelim.

Style XP ile Windows XP’ye makyaj

Gayet kullanışlı bir yazılım olan Style XP ile Windows XP işletim sistemimiz üzerinde çeşitli değişiklikler yapabiliyoruz. Yaptığımız bu değişikliklerle XP işletim sistemimiz, alışılmışın dışında çok ilginç görünümlere kavuşabiliyor. Sürekli aynı renk ve aynı görüntüden sıkıldıysanız, bu yazılım aracılığı ile işletim sisteminizin görüntüsünü tepeden tırnağa yenileyebilirsiniz.

Yazılımın sağladıkları, sadece renklerin ve pencere şekillerinin değiştirilmesiyle sınırlı değil. Bunların haricinde XP Logon ekranını bile değiştirebiliyorsunuz. Bu işlemler için programın içinde yer alan hazır temaları kullanabilir, internet üzerinden yeni tema veya Logon ekranları indirebilir ve bu program aracılığı ile XP’nize dahil edebilirsiniz.

Programı kurup çalıştırdıktan sonra arabirimde bulunan Visual Styles düğmesine tıklayarak burada bulunan hazır stilleri işletim sisteminize uygulayabiliyorsunuz.

XP Logon ekranını değiştirmek için ise Logons düğmesine tıklayarak bu bölüme geçmemiz gerekiyor. Program içersinde hazır Logon ekranları gelmiyor ama internet üzerinde bu tür Logon ekranlarını bulabileceğiniz birçok site mevcut.Arama motorlarında bu konu ile ilgili yaptıracağınız küçük bir arama sonucu onlarca siteye ulaşmanız mümkün; daha ayrıntılı bilgi için “Kaynak Siteler” bölümüne göz atabilirsiniz.

Bu tür sitelerden indirmiş olduğumuz Logon ekranlarını sisteminize uygulamak için, programın Logons bölümünde bulunan Add a New Logon düğmesine tıkladıktan sonra indirdiğimiz .ZIP uzantılı dosyayı seçmemiz gerekiyor. Bu dosyayı seçtikten sonra Logon ekranı otomatik olarak programa ekleniyor. Logon Schemes bölümüne eklenecek olan bu yeni Logon ekranını aktif hale getirmek için, önce üzerine tıklayıp seçili hale getiriyor ve daha sonra sağ kısımda bulunan Apply Logon düğmesine basıyoruz.

Bu aşamadan sonra Windows XP işletim sistemimizin giriş ekranı değişmiş oluyor.Yaptığınız bu değişikliği sonra tekrar geri alma şansına da sahipsiniz tabii ki. Style XP yazılımının burada yazamadığımız daha birçok ince ayarı bulunuyor. Bu ayarları yaparak XP işletim sisteminizin görüntüsünü çok daha farklı şekillerle dönüştürmek sizin elinizde. Eğer işletim sisteminizin şu anki görüntüsünden sıkıldıysanız Style XP yazılımını kullanarak kendi istekleriniz doğrultusunda çok farklı tarzlar yaratabilirsiniz.

KAYNAK SİTELER

Stye XP programında kullanabileceğiniz stiller, temalar, duvar kağıtları ve Logon ekranları gibi materyalleri internet üzerinden rahatlıkla temin edebilirsiniz, şu anda bu konu üzerine yoğunlaşmış birçok site hizmet veriyor. Theme XP ve Belchfire sitelerinden yüzlerce kaynak dosyaya erişebilirsiniz.

Theme XP: http://www.themexp.org
Belchfire: http://www.belchfire.net

Onur Seven / Uğur Seven
[email protected]

XP Creativity Fun Pack for Digital Photography

Bu eklenti paketinde dijital fotoğraf çalışmalarınızda veya tebrik kartı olarak kullanabileceğiniz onlarca template, yani hazır şablon grafikleri bulunuyor. Bu hazır grafikleri herhangi bir grafik editörü ile açabilir, üzerinde küçük oynama ve eklentiler yaparak güzel çalışmalar ve tebrik kartları oluşturabilirsiniz. Anneler günü, mezuniyet törenleri gibi çeşitli etkinlikler için hazırlayacağınız çalışmalarınızda bu kaynak dosyaları kullanabilirsiniz.

Bu eklenti, hazır grafik şablonlarının dışında Internet Explorer’da bulunan Bookmark, yani Sık Kullanılanlar listemize de onlarca kaynak web sitesi yerleştiriyor. Spring Favorites başlığı altına eklenen bu siteleri ziyaret ederek birçok kaynak bilgiye ve dosyaya erişebilirsiniz.

Windows XP Creativity Fun Pack Power Toys

Son eklenti paketimiz olan “Windows XP Creativity Fun Pack Power Toys”, içersinde güzel bir ekran koruyucusu ile birlikte küçük bir yazılım barındırıyor.Wallpaper Changer ismindeki bu yazılımı kullanarak masaüstü duvar kağıdınızın belirlediğiniz periyotlarla değişmesini sağlayabiliyorsunuz.

- Windows XP Video Screen Saver Power Toy: Bu ekran koruyucusunu kullanarak, sisteminizde yer alan video dosyalarını ekran koruyucusu olarak atayabilir ve bilgisayarınızın ekranında bu videonun çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ekran koruyucusu olarak, beğendiğiniz bir video dosyasının çalışması hoşunuza gidebilir; bu durumda aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1- Masaüstüne sağ tıklayıp açılan menüden Özellikler (Properties) komutunu çalıştırın.
2- Ekrana gelen pencereden Ekran Koruyucu (Screen Saver) sekmesine geçin.
3- Ekran koruyucusu olarak XP Video Powertoy seçeneğini belirleyin.

Bu adımları izledikten sonra ekran koruyucunuz ile ilgili çeşitli ayarları yapmak için aynı pencerede bulunan Ayarlar (Settings) düğmesine basmanız gerekiyor. Ekrana gelen Windows XP Video Screensaver Powertoy Configuration penceresinde ekran koruyucusu olarak kullanmak istediğiniz video dosyasının yolunu belirtin. Bu işlemden sonra dilerseniz ekran koruyu-cusu ile ilgili birtakım ayarları yine bu pencere aracılığıyla yapabilirsiniz.

- Windows XP Desktop Wallpaper Changer Power Toy: Bu ek paketin bilgisayarımıza yüklediği bir diğer program ise “Wallpaper Changer”. Bu yazılımı kullanarak da masaüstü duvar kağıdımızın belirli aralıklarla değişmesini sağlayabiliyoruz. Change Wallpaper at Intervals bölümünde belirttiğimiz kaynak klasördeki duvar kağıtları, Wallpaper changes every kısmındaki belirleyeceğimiz zaman dilimleri içersinde sürekli olarak değişecektir. En düşük zaman dilimi 15 dakika ve en yüksek zaman dilimi ise 1 hafta olarak belirlenmiş.

Bunların dışında yarım saat, bir saat veya iki günde bir gibi belirlenmiş zaman dilimlerini de kullanabiliriz. Seçtiğimiz kriterler ölçüsünde kaynak klasörümüzdeki duvar kağıtları sürekli olarak değişecektir.

NASIL KALDIRABİLİRİM?

XP Creativity Fun Pack eklentileri

Sisteminize kurduğunuz bu eklentileri dilediğiniz zaman kaldırabilirsiniz. Sadece Media Player’a kurmuş olduğunuz efekt paketlerini kaldırmak için Media Player’ı açıp Araçlar (Tools) menüsündeki Seçenekler (Options) komutunu çalıştırdıktan sonra ekrana gelen pencerenin Eklentiler sekmesine geçin. Daha sonra kaldırmak istediğiniz eklentiyi seçili hale getirmeniz ve alt kısımdaki Kaldır düğmesine basıp onaylamanız yeterlidir.

Eğer kurmuş olduğunuz bütün eklentileri kaldırmak istiyorsanız, Denetim Masası’nda bulunan Program Ekle veya Kaldır’ı kullanmanız en doğru yöntem olacaktır.

Windows XP Creativity Fun Packs

Windows XP Creativity Fun Packs eklentilerini bilgisayarımıza kurarak, işletim sistemimize yeni özellikler ve çalışmalarımızda kullanabileceğimiz materyallerin ekleneceğini belirtmiştik. Bu yeni ek paketler, XP içersindeki medya araçlarını daha eğlenceli ve renkli kılmak için tasarlanmış. Dört ayrı paket şekline bilgisayarımıza indirebileceğimiz eklentileri şöyle sıralayabiliriz:

- Windows XP Creativity Fun Pack for Windows Media Player 9 Series
- Windows XP Creativity Fun Pack for Windows Movie Maker 2
- Windows XP Creativity Fun Pack for Digital Photography and Web Browsing with Windows XP
- Windows XP Creativity Fun Pack Power Toys

Windows XP Creativity Fun Packs eklentilerini bilgisayarınıza sorunsuz bir şekilde kurup çalıştırabilmeniz için, sisteminizin en azından aşağıda belirtilen özelliklere sahip olması gerekiyor.

Minimum Sistem Gereksinimleri

- Microsoft Windows XP Home Edition veya Windows XP Professional işletim sistemi
- 350 MHz hızında işlemci
- 64 MB RAM
- 300 MB boş sabit disk alanı
- Windows XP uyumlu bir ses kartı, hoparlör veya kulaklık
- 16 MB ekran kartı
- Bazı eklenti ve özellikleri kullanabilmeniz için Windows Media Player 9 gerekiyor

XP Creativity Fun Pack for Media Player 9 Series

İlk eklenti paketimiz olan Windows XP Creativity Fun Pack for Windows Media Player 9 Series, içerisinde, Media Player 9’a ekleyebileceğiniz çok güzel görsel efektleri barındırıyor. Bu görsel efektler eşliğinde müzik dosyalarınızı dinlerken, bir yandan da ekranınızda harika efektlerin sürekli dönmesini veya bilgisayarınızda bulunan dijital fotoğraflarınız için güzel sunumlar hazırlayarak, bu fotoğrafların çeşitli efektlerle ekranınızda sürekli olarak görünmelerini sağlayabiliyorsunuz.

Bu eklenti paketi içersinde ve “3d Alchemy” kategorisi altında çeşitli Visualization efektleri bulunuyor. Müzik dosyalarınızı dinlerken bir yandan da bu efektlerin ekranınızda görünmesi ve çalan müziğin ritmine göre hareket etmesi gerçekten çok güzel görüntüler oluşturuyor.

Aynı eklenti paketi içersinde bulunan bir başka efekt aracı da “Picture Viz 3D: Spring Edition”. Çok kullanışlı ve ilginç olan Picture Viz 3D: Spring Edition aracı, bilgisayarınızda bulunan dijital fotoğraflarınızı kullanarak eğlenceli sunumlar hazırlamanıza olanak tanıyor. Media Player 9’da müzik dinlerken, bir taraftan da ekranda sizin belirleyeceğiniz fotoğraflarınızın güzel efektler ile dönmesini sağlayan bu eklentinin kullanımı da gayet basit. Arka planda çalmasını istediğiniz müzik dosyasını Media Player 9 ile çalıştırdıktan sonra efekt ekranına farenin sağ tuşuyla tıklayarak Picture Viz 3D bölümüne geliyor, açılan menüden herhangi bir efekti seçiyoruz. Daha sonra ise Media Player 9 efekt ekranına farenin sol tuşu ile bir kere tıklarsak, fotoğraf dosyalarımız ve efektler ile ilgili çeşitli ayarlamaları yapabileceğimiz pencere açılıyor.

Bu pencerenin Foreground Options kısmında sabit diskimizdeki fotoğrafların bulunduğu dizini göstermemizi sağlayan bölüm ve yine bu klasördeki fotoğrafların hangi sırayla görünmelerini belirlememizi sağlayan birkaç küçük ayar bulunuyor. Bütün bunları bu kısımdan belirliyoruz. Background Options bölümünde ise isterseniz hazır arka planları isterseniz de kendi bilgisayarınızda bulunan başka bir arka plan resmini belirleyebilir ve bu resmin fotoğrafların arka planlarında görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Tamam düğmesine basarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra belirlemiş olduğunuz klasördeki fotoğraflar müzik eşliğinde ve çeşitli efektlerle Media Player ekranında dönüp duracaktır.

XP Creativity Fun Pack for Windows Movie Maker 2

Bu eklenti sayesinde,Windows XP’de bulunan Movie Maker yazılımında kullanabileceğiniz birtakım materyaller bilgisayarınıza yükleniyor. Yüklenen bu materyalleri Movie Maker sunumlarınızda kullanabilir ve değişik çalışmalara imza atabilirsiniz. Çeşitli müzik efektleri, video dosyalarınızı düzenlerken kullanabileceğiniz giriş ve çıkış bölümleri için küçük animasyonlar gibi birçok eklenti bu paket içinde yer alıyor.

Movie Maker aracıyla video dosyalarınızı düzenlerken buradaki eklentileri kullanabilir ve çalışmalarınızdaki görsel zenginlik seviyesini yukarılara taşıyabilirsiniz. Bu dosyaları çalışmalarınıza dahil edebilmeniz için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:

1- Movie Maker programını çalıştırdıktan sonra Dosya menüsünden Al (veya File menüsünden Import) seçeneğine tıklayın.

2- Açılan pencereden My Documents / My Videos / Creativity Fun Pack (Belgelerim /My Videos / Creativity Fun Pack) kısayolunu izleyerek bu klasöre ulaşın.

3- İstediğiniz kategori altında bulunan dosyayı, çift tıklayarak Movie Maker’a ekleyin. Seçmiş olduğunuz dosya Movie Maker arayüzüne eklenecektir. Bu aşamadan sonra artık eklediğiniz bu dosyayı çalışmanızda kullanabilirsiniz.

Wındows XP’ye ilk geçiş yaptığımız ve bu işletim sistemi ile yeni tanıştığımız dönemlerde renkli arayüz ve eğlenceli özellikler kuşkusuz hepimizin çok hoşuna gitmişti. Windows 95, 98 ve ME işletim sistemlerinin sürekli alışılmış şekilde tasarlanan arayüzlerinden sonra bir anda XP’yi gören birçok kullanıcının, sırf XP’deki görsel güzellikleri öne sürerek bu işletim sistemine terfi ettikleri bir gerçek.

Kullandığımız işletim sisteminin kullanışlı ve nispeten sorunsuz olmasının yanında, göze hoş görünmesi ve bizlere eğlenceli özellikler sunması da büyük önem taşıyor. Windows XP’de varolan bu özellikler sizi eskiden olduğu kadar etkilemiyorsa, Microsoft’un ürettiği ek paketleri kullanarak işletim sisteminize yeni ve eğlenceli özellikler ekleyebilirsiniz.

Sisteminize kuracağınız bu ek paketlerle Media Player ve Movie Maker gibi medya araçlarına yeni özellikler kazandırabileceğiniz gibi, bu eklentilerin sisteminize yükleyeceği çeşitli materyalleri, Movie Maker ile hazırlayacağınız çalışmalarınızda veya dijital fotoğraşarınızı kullanarak oluşturacağınız sunumlarda kullanabilirsiniz. Bütün bunların yanında, eğlenceli ve ilginç bir ekran koruyucu sistemine sahip olabilir, masaüstü duvar kağıdınızın kendini belirli aralıklarla otomatik olarak yenilemesini sağlayabilirsiniz.

Giriş paragraflarında bahsi geçenler sadece Microsoft’un sunmuş olduğu ek eğlence paketlerinin XP üzerine kurulmasıyla sahip olabileceğimiz özellikler. XP işletim sistemimizi bunların dışında daha eğlenceli ve daha renkli bir görünüme kavuşturabilmemiz için üçüncü parti yazılımlardan yardım almamız gerekiyor. Bu tür yazılımlar ile XP işletim sistemimizin görüntüsünü belirli ölçülerde özelleştirme şansına sahip oluyoruz. İlerleyen sayfalarda bu konuya da yer vereceğiz.

Okuyucu Yorumları