Yalnızca yüzde 1,9 vergi ödedi

Apple, elde ettiği karın yanında ödediği vergiyle şaşırttı. Ama dev şirket, bu konuda yalnız değil!

Apple'ın vergi oyunu!

Ekim ayında mali yıl sona ererken Apple yabancı ülkelerde, daha doğrusu Amerika kıtası ve Britinya dışında 36,87 milyar dolar kar elde ettiği 2012 yılını, yalnızca 713 milyon dolar vergi ödeyerek kapattı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'nun (SEC) mali raporuna göre şirketin denizaşırı ülkelere ödediği vergi oranı yalnızca yüzde 1,9'da kaldı.

Bu oran Apple'ın ABD (yüzde 35) ve Britanya'da (yüzde 25) ödediği vergilerin yanında oldukça komik duruyor. Ancak denizaşırı ülkelerin elverişli vergi oranlarından yararlanan sadece Apple değil. Google, Amazon ve Starbucks gibi devler de "karların ana yurda geri gönderilmesi" strajesinden yararlanan şirketlerin başında geliyor.

Para akışlarını kurumlar vergisinin hayli düşük olduğu İrlanda, İsviçre ve Lüksemburg gibi ülkelerde yürüten teknoloji devleri çoğu zaman adil olmamakla suçlansalar da yaptıklarının yasa dışı olmadığı da bilinen bir gerçek.

2011 yılında İngiltere'de toplam 8,49 milyar dolar kar eden Amazon, Apple, IBM, Facebook, Google, ve Microsoft gibi devler normalde ödeyecekleri miktarın çok altında vergiyle kurtulmayı başardı. Apple yüzde 7,8 oranında vergi öderken Amazon için bu oran yalnızca 0,4'te kaldı.

Okuyucu Yorumları