Yanlışı düzelten kafatası...

Bu kafatasına iyi bakın; o, yıllardır yanlış bildiğimiz bir şeyin doğrusunu ortaya çıkartıyor!

Yanlışı düzelten kafatası...

Laos'ta bir mağarada bulunan insan kafatası, insanoğlunun Güneydoğu Asya'dan geçişinin tahmin edilenden 20.000 yıl önce gerçekleşmiş olabileceğine işaret ediyor. Bu kafatası, Asya kıtasında şimdiye dek bulunmuş olanlar arasında en eskisi. 2009 yılında Kuzey Laos'ta bulunan kafatasının 63.000 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

İllinois Üniversitesi'nden antropolog Laura Shackelford, kafatasının sözkonusu bölge için oldukça eski bir modern insan fosili olduğunu belirtiyor: "Çin'de veya Güneydoğu Asya adalarında aşağı yukarı aynı yaşta olan başka modern insan fosilleri de bulundu, ancak bunların bir kısmının yaş tespiti yeterince kesin değil, bir kısmı ise modern insan özellikleri taşımıyor. Bu kafatasında yaş tespiti çok daha güvenilir ve fosil kesinlikle modern insan özelliklerine sahip."

Bu yeni bulgu, erken dönem modern insanlarının sadece kıyıdan Güneydoğu Asya adalarına ve Avustralya'ya değil, kuzeydeki bölgelere de ilerlediğini gösteriyor: "Bu fosil Afrika'dan Doğu ve Güneydoğu Asya'ya göçün görece hızlı bir şekilde gerçekleştiğini ve oraya vardıktan sonra modern insanların [yaşamının] daha önce yaşadıkları ortamlarla sınırlı kalmadığını gösteriyor. Artık elimizde düşündüğümüzden çok daha önce bu bölgeye geldiklerine dair bir kanıt var."

Kafatasının etrafındaki toprak üzerinde yapılan radyokarbon ve ışıtma incelemeleri, zeminin 46.000 ila 51.000 yaşında olduğunu gösterirken, uranyum/toryum tekniği ile yapılan ölçüm kafatasının yaşını 63.000 olarak belirliyor. Arkeologlar mağaranın bir yerleşim ya da mezar alanı olarak kullanıldığına dair başka iz bulamadıklarından aradaki yaş farkını fosilin bir dönemde buraya sürüklenmiş olması ile açıklıyorlar.

Okuyucu Yorumları