Yapay Zeka Ürünü Tabloya Beklenmeyen Fiyat Verildi

Yapay zeka tarafından üretilen tablo, açık artırmada 432.000 dolara satıldı!

AI tablosuna 432 bin dolar!

Obvious sanat koleksiyonundaki "Edmond Belamy'nin Portresi" adlı eserinin sadece 7.000 ile 10.000 dolar arası bir fiyata satılması bekleniyordu.

Yapay zekanın yarattığı bir resim, New York'taki Christie's Prints ve Multiples sanat müzayedesinde 432 bin dolara satıldı. "Edmond Belamy'nin Portresi" adı verilen parça, tamamen yapay zeka tarafından yapılan ve bir sanat müzayedesinde satışa çıkan ilk sanat eseri olarak kayda geçti. 7 bin dolar ile 10 bin dolar arasında bir fiyat aralığı beklendiğinden 432 bin dolarlık fiyata satışının gerçekleşmesi herkesi şok etti.

Resim, Obvious adlı Paris merkezli bir sanat kolektifi tarafından tasarlanan Generative Adversarial Networks (GAN) olarak bilinen bir tür algoritmanın eseriydi. Grup, algoritmayı 14 ve 20. yüzyıllar arasında boyanmış yaklaşık 15.000 portrelik bir veri seti ile besledi.

Algoritmanın Generator bölümü, kendi resimlerini oluşturmak için önceki bilgi birikimini kullanıyor. Sistemin bir başka parçası olan Discriminator, insan yapımı sanat ile Generator tarafından üretilen sanat arasındaki farkı belirlemekle görevlendirildi. Bu süreç, Discriminator'ün artık eserlerin insan mı yoksa makine mi tarafından yapıldığını anlayamayana kadar devam etti.

"Edmond Belamy'nin Portresi", yapay tarafından yaratılmış ve aslında hiç var olmamış 11 kişinin portrelerinden yalnızca biriydi. Bu açık artırmadan sonra diğerler parçaların da hala 10 bin eurodan mı satışa çıkacağı merak konusu.

Okuyucu Yorumları