Yapay zekanın da hakları olabilir mi?

Oxford Üniversitesi'nden bir profesör, yapay zeka konusunda son derece ilginç bir tartışma başlattı!

Yapay zekanın hakları var mı?

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Marcus du Satoy, geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen Hay Literary Festival'de yapay zeka teknolojisine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. "What We Cannot Know" ("Bilemeyeceklerimiz") adlı kitabı üzerine de konuşan Satoy, bir cihazın ne zaman bilinçli hale geleceğini merak ettiğini belirtti.

Satoy'a göre bir zamanlar bilinç denen kavramın tanımlanmasının oldukça zor olduğu düşünülse de, bilimin bugün ulaştığı düzey adına bilinç dediğimiz şeyin bir biçimde ölçülebileceğini gösteriyor. Bir tür altın çağda olduğumuzu belirten Satoy şöyle devam ediyor: "Bu biraz teleskopu olan Galileo gibi. Beynimize doğru bakabileceğimiz bir teleskopumuz var artık ve o bize daha hiç göremediğimiz şeyleri görme fırsatı veriyor."

Bu sayede yapay zeka teknolojilerinde önemli atılımlar gerçekleşebileceğini öngören Satoy, bu zekanın insan zekasını geride bırakabileceğini ve bunun sonuçları olacağını öne sürüyor. Hatta bu yapay zekanın, çok da uzak olmayan bir gelecekte kendine ait haklara (insan hakları gibi) sahip olabileceği, Satoy'un ürkütücü iddiaları arasında.

Okuyucu Yorumları