Yapmışken tüm interneti kapatsaydınız...

Bu haberi okuduğunuzda, eminiz siz de "biz daha önce sansür görmemişiz" diyeceksiniz!

Tüm interneti kapasaydınız...

Hüseyin Cem Köylü

Belarus'ta yaşayanlar, açıklanan yeni yasa dolayısıyla artık yabancı kaynaklı sitelere, ancak Global Legal Monitor (GLM) kısıtlamalarına göre ulaşacaklar (ya da ulaşamayacaklar). 6 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan yasaya göre yabancı sitelere erişim yasa dışı olabilecek ve hükümet, bunu sağlayan servis sağlayıcıya dava açabilecek.

Bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Beyaz Rusya (Belarus) Cumhuriyeti, bu internet sansürü dolayısıyla Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından "gözetim altındaki ülkeler" listesine eklendi. GLM'ye göre, Belarus'taki tüm şirketler ve bireyler, çevrimiçi servis sağlarken, satış yaparken veya e-postalarını alırken sadece yerel sunucuları kullanabilecekler. Yani eğer servis sağlayıcının sunucuları yurtdışındaysa, Belarus'ta servis yapamayacak. Vergi yetkilileri, polis ve gizli polisle beraber çalışıp, soruşturma başlatma, inceleme ve dava açma hakkına da sahip olacak.

Yeni yasa aynı zamanda internet kafeler gibi internet erişimi sunan mekanlara da para ya da kapama cezası verilmesinin yolunu açıyor. Eğer mekandaki bir kullanıcının, yabancı sitelere erişimi kontrollü bir şekilde izlenip, kaydedilip, merkeze rapor edilmezse, mekana ceza kesilebiliyor.

Belarus ayrıca, silah, uyuşturucu, porno, şiddeti teşvik eden ve "aşırı" siteleri engelleyen bir internet filtresi de kullanmaya başladı.

Okuyucu Yorumları