Yatırımcılar Facebook'tan kaçıyor mu?

Değeri on milyarlarca doları bulan Facebook efsanesi sona mı geliyor? İşte şok tahminler...

Facebook tepetaklak olur mu?

On milyarlarca dolarlık değeriyle internetteki gözlerin üzerinde olduğu site Facebook'un yükselişi yavaş yavaş son mu buluyor? Reuters'ın haberine göre Facebook'un hisselerini ellerinde bulunduranların bir kısmı, sahip oldukları 1 milyar dolarlık hisseleri ikincil piyasalar üzerinden satmak istiyorlar. Bu satışların firmanın değerini 70 milyar dolara çıkartabileceği konuşuluyor.

Bazı finans uzmanlarına göre Facebook'un bu büyümesi gerçek değeriyle doğru oranda değil. Beklentilere göre hisseleri ellerinde bulunduranlar satışları yapmak için fiyatları düşürmek zorunda kalacaklar, bu kadar yüksek değerdeki hisseleri kimse satın almak istemeyecektir. Facebook'un bahsedilen değeri Time Warner ve News Corp'un toplam değerine eşit olabilir ancak çoğu kişi bu fiyattaki bir yatırımı Facebook gibi zirvede olan ancak geleceği tam belli olmayan bir oluşuma yapmayacaktır.

Hisseler halka açılıyor, uzmanlar ne diyor?

Hisseler halka açılıyor, uzmanlar ne diyor?

Büyük yatırım firması CMEA Capital'in ortaklarından Sumeet Jain, Facebook'un bu durumunu şu şekilde değerlendiriyor; "Şu andaki gerçek değeriyle bu yatırımı haklı göstermek oldukça zor. Facebook'un önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 270 milyar dolarlık bir şirkete dönüştüğünü hayal etmek pek mümkün değil, gelişmeler yavaş yavaş başlayacak bir erimeyi gösteriyor."

Yine de büyük şirketler ve bankalar Facebook'a biraz daha yatırım yapabilmek için mücadele içindeler. Hisse senetlerinin önümüzdeki yıl ilk kez halka açılması da bekleniyor ve bundan sonra diğer internet sitelerinde yaşandığı gibi Facebook'un değerinin düşmesi bekleniyor.

Tabii ki Facebook'un hızla yok olacağını söylemek doğru olmaz ve şu değerdeki bir internet sitesinin bir anda ya da azalarak tükeneceği fikri kulağa oldukça yabancı geliyor olabilir. Ancak uzmanlara göre, Facebook'a yatırım yapan büyük yatırımcılar daha dengeli bir yatırım aracı bulmazlarsa, ortalık karıştığında yatırımlarından pek bir eser kalmayabilir.

Okuyucu Yorumları