Yayalarla Konuşan Otonom Arabalar mı Geliyor?

Ülkemizde büyük tartışmalara yol açan Uber'in yeni patenti, kendini süren arabaların yayalarla nasıl "konuşabileceğini" gösteriyor!

Yayalarla konuşan arabalar geliyor

İnsan sürücülerin niyetini anlamak genelde pek zor olmaz. Ve yanlış bir şey yaparsanız sizi açık bir şekilde uyarırlar. Ama söz konusu kendini süren arabalar olunca, o zaman ne oluyor? Direksiyonun arkasındaki kişi bir insan değil de robot olduğunda, aracın hangi yöne döneceğini kestirmek ne yapacağını anlamak o kadar da kolay olmuyor.

Uber, bu konuda bir cevabı olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. Firmanın yeni başvurusunu yaptığı patentte, kendini süren arabaların dışında bulunan, yayalara neler olduğunu bildiren yanıp sönen ışıklar ve işaretler anlatılıyor. Resimlerden birinde, ön ızgarada "lütfen karşıya geçiniz" yazıyor.

Yayalarla Konuşan Otonom Arabalar mı Geliyor?

Bu "niyet" göstergeleri, diğer kişilere otonom arabaların ne zaman şerit değiştireceğini, ne zaman duracağını ve benzeri niyetlerini gösterecek. Bunu sanki yeşil ışığı beklemek gibi düşünebiliriz, ama trafik lambası yerine aracın üzerinde olacak.

Bu teknoloji ile, yayalar ve bisikletçiler otonom arabaların niyetini daha iyi anlayacaklar. Böylelikle daha iyi tepki verecek ve daha güvende olacaklar.

Bunun yanında ABD'de kendi kendine sürüş yapan araba denemeleri devam ediyor. Waymo kısa bir süre önce, halkın bir insan yedek sürücüsüne sahip olmayan otonom bir araca bindiği erken binici programının bir videosunu yayınladı. Uber ise, yaptığı testler sırasında bir yayanın ölümü ile sonuçlanan bir kazaya neden oldu.

Okuyucu Yorumları