Yazılımların hiç görmediğiniz halleri

Her gün kullandığınız yazılımların hiç bilmediğiniz sırlarını öğrenmeye ne dersiniz?

Sürpriz Yumurtalar

Bazı yazılımların içerisinde saklı bazı uygulamalar olur. Bu uygulamalar ise ancak belirli bir işlem gerçekleştirildiğinde görülebilir. Tanınmış yazılımların bu gibi derinlerde saklı sürpriz yumurtalarını sizler için bulduk, inceledik.

uTorrent Tetris

İzlenecek yol: uTorrent'teyken Help menüsüne gidin ve 'About uTurrent'e girin. Bu kısım açıldığında klavyenizde T harfine basın.

Süpriz: Tetris oyunu karşınızda.

Picasa Teddy Bears

Picasa Teddy Bears

İzlenecek yol: Picasa yazılımı açıkken, Ctrl+Shift+Y tuşlarına beraber basın.

Süpriz: Resimlerinizin üzerinde bir sürü oyuncak ayı belirecek. Bu tuş kombinasyonuna beraber bastıkça bu ayıcıkların sayısı da artıyor.

Excel 97 Flight Simulator

Excel 97 Flight Simulator

İzlenece yol: Excel 97 artık eskide kalan bir yazılım olsa da eğer hala kullanıyorsanız, önce yeni bir sayfa açın ve F5'e basın. Ardından "X97:L97" parametresini girip Enter tuşuna basın.

Süpriz: Bir uçuş simulasyonu karşınıza geliyor. Ayın ya da başka bir gezegenin üzerinde uçuyorsunuz. Tabii uçarken Excel yazılım geliştirilerinin isimleri de tek tek ekranda beliriyor.

Mayın Tarlası

Mayın Tarlası

İzlenecek yol: Mayın tarlası açıkken 'xyzzy.' yazın. Ardından Shift+Enter'ı tuşlayın.

Süpriz: Mayın'ın üzerine fareniz geldiğinde monitorünüzün köşesinde bir pikselde siyahlık göreceksiniz. Aslında bu bir sürprizden ziyade mayın tarlasının hilesi de sayılabilir.

Mac OS X Therapist'de Emacs

Mac OS X Therapist'de Emacs

İzlenecek yol: Mac Terminal'dayken (veya komut satırındayken) 'emacs' yazın ve Enter'ı tuşlayın. Ardından Escape tuşuyla beraber 'xdoctor' yazın.

Sürpriz: Eliza isimli bir interaktif diyalog penceresi göreceksiniz. Çıkmak için Ctrl+X Ctrl+C komutlarını kullanabilirsiniz.

OpenOffice.org Calc 'Ric-Tac-Toe' oyunu

OpenOffice.org Calc 'Ric-Tac-Toe' oyunu

İzlenecek yol: OpenOffice.org'un Calc yazılımını kullanıyorsanız, herhangi bir hücreye şu formülü girin: =GAME(A2:C4;"TicTacToe")

Sürpriz: Tic-Tac-Toe oyunu karşınızda!
Aynı şekilde herhangi bir hücreye =GAME("StarWars") yazdığınızda Space Invaders oyunu açılacak.

Google Earth 4.2 Flight Simulator

Google Earth 4.2 Flight Simulator

İzlenecek yol: Google Earth'ın son versiyonunu indirin. Yazılım açıkken Ctrl+Alt+A tuş kombinasyonuna tıklayın. (Mac kullanıcıları için Cmd+Opt+A)

Süpriz: Tam ekran bir uçuş simulasyonu oyunu karşınızda. Bu oyunda herhangi bir havaalanı ya da uçak seçebilir, Google Earth'de dilediğiniz yere uçabilirsiniz. Oyun oldukça eğlenceli olsa da, pek kolay değil.

Firefox mutfak lavabosu

Firefox mutfak lavabosu

İzlenecek yol: Firefox 2 veya daha yüksek bir sürüm Firefox sisteminizde kuruluysa, Firefox açıkken adres çubuğuna 'about kitchensink' yazın.

Süpriz: Bir ASCII art ile mutfak lavabosu karşınızda.

Internet Explorer 6/7 'credits'

Internet Explorer 6/7 'credits'

İzlenecek yol: IE 7 veya diğer versiyonları açıkken adres çubuğuna 'javascript:window.name="TheWCEE";location.href="res://shdoclc.dll/wcee.htm" yazın.

Süpriz: IE yazılımının geliştiricilerinin isimleri ekranınızda.

Firefox 'Book of Mozilla'

Firefox 'Book of Mozilla'

İzlenecek yol: Firefox'un tüm versiyonlarında, adres çubuğuna 'about:mozilla' yazın.

Sürpriz: 'Book of Mozilla' ile Firefox'un doğuşunun hikayesini okuyun.

Okuyucu Yorumları