Yedeklemek mi kopyalamak mı?

Çok sık birbirine karıştırılan iki kavram: Kopyalamak ve yedeklemek. Siz hangisini yapıyorsunuz?

Yedeklemek ya da...

Artık bilgi çağındayız ve bu bilgileri saklamak pek çok kullanıcı için hayati önem taşıyor. Peki siz verilerinizi korumak için ne yapıyorsunuz? Kopyalıyor musunuz yoksa yedekliyor musunuz? Sıklıkla birbirine karıştırılan bu iki kavram yüzünden her yıl pek çok kişi çok önemli verilerini kaydediyor ve bu sonuç özellikle iş dünyasında çok ciddi zararlar doğruyor.

Verilerin güvenliğini sağlamak için kopyalamak en sık kullanılan yöntem ama diğer yandan en az güvenli olanı. Yedeklemek ise kopyalamaktan çok farklı bir yöntem. Öncelikle yedeklemek için verilerin aynı bilgisayar üzerinde bulunmaması gerekiyor. Yoksa sistemde oluşan bir hasar orijinal veriler ile birlikte kopyaların kaybolmasına yol açabilir.

Sıkça es geçilen diğer bir konu ise verilerin az sayıda yedeğinin olması. Kopyalayarak verileri istediğiniz sayıda çoğaltabilirsiniz ama onları tekrar kullanmak istediğinizde hangi kopyanın en sağlıklı kopya olduğunu tespit etmek zor olabilir. Ayrıca çok sayıda kopya bulundurmak gereksiz sabit disk veya DVD kullanılmasına yol açacaktır. Verilen bir ya da iki yedeği bulunmalı ve hem karışıklığı önlemek için, hem de yerden kazanmak için eski olanları silmek en sağlıklı yöntem olacaktır.

Okuyucu Yorumları