Yemek yapmayı sevmeyenlere teknoloji desteği

Robotumuz henüz usta bir aşçı değil, ama olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Omletiniz robottan

Robotların neler yapabildiğine inanmak artık çok güç. Hastalara yardım eden, çocuklara bakan, hatta orkestra yöneten robotları gördükçe hem teknolojinin geldiği noktayı takdirle karşılıyor, hem de biraz ürküyoruz. Ne de olsa çoğumuz, çocukluğumuzdan beri Terminator filmleri ile büyüdük...

Ve işte robot dünyasının geldiği son nokta: Sık sık yemek yapmak zorunda kalan ve bu durumdan hiç de hoşnut olmayan biriyseniz, bu haber sizi mutlu edecek. HOAP-3 adı verilen şirin robot, henüz uzman bir aşçı olmasa da, omlet yapmayı biliyor.

Avrupa Topluluğu'nun Cogniron* projesi tarafından desteklenen HOAP-3'ün görevi, omlet yaparken size yardımcı olmak. Ancak bunun için önce küçük robotu eğitmek gerekiyor. HOAP-3'ün yapabildikleri şimdilik yumurtaları çırpmak, jambonu kesmek ve peyniri rendelemekle sınırlı. Tabi önce bunları nasıl yapacağını robota öğretmeniz gerekiyor. Videomuzu izleyerek, robotun nasıl eğitildiğini ve neler yapabildiğini ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz.

HOAP-3 kesinlikle usta bir aşçı değil; zaten yumurtaları kırmayı ya da omleti pişirmeyi beceremiyor. Ancak omletin hazırlık aşamasında size yardımcı olmakla kalmıyor, bol bol da konuşuyor. Kelime haznesinin ne kadar zengin olduğunu gördüğünüzde, HOAP-3'ün asıl görevinin konuşmak olduğunu bile düşünebilirsiniz.

* Avrupa Topluluğu tarafından yönetilen Cogniron projesi, insanlara yardımcı olacak farklı robotların geliştirilmesini hedef alıyor.

Okuyucu Yorumları