Yeni Android ne getirecek?

Android'in merakla beklenen bir sonraki sürümü kullanıcılara ne getirecek?

Yeni Android ne getirecek?

Tüm Android kullanıcılarının işletim sisteminin "Key Lime Pie" adını taşıyacak olan 5.0 sürümünü beklediği bu günlerde gelen duyumlar, Google'ın en azından bir süre daha yola Android 4.3 Jelly Bean güncellemesiyle devam etmek istediğini gösteriyor. Peki, güncelleme ne gibi değişiklikler getirecek? Google koridorlarında neler dönmekte olduğuna ilişkin bir fikir vermesi için ortalıkta dolaşan "sağlam" söylentileri sizler için bir araya getirdik.

Android 4.3 Jelly Bean'in, adından da anlaşılacağı üzere Android 4.1 ve Android 4.2 gibi işletim sistemini köklü şekilde etkilemeyen değişiklikler getirmesi bekleniyor. Firmadan henüz Android 4.3 güncellemesiyle ilgili resmi bir açıklama gelmediği için ne zaman kullanıma sunulacağı bilinmiyor. Pek çok uzman güncellemenin Mayıs ayında gerçekleşen Google IO konferansında ortaya çıkmasını bekliyordu ancak firma sessizliğini korudu. Konferans katılımcılarından birinin Android 4.3 işletim sistemli bir Nexus telefon gördüğüne dair söylentiler dışında güncellemenin adı dahi anılmadı. Telefonun 10 Haziran'da piyasada olacağına dair iddiaların da asılsız olduğu ortaya çıktı. Ancak bütün bunlar kısa süre içinde yeni söylentilerin belirmesini engellemedi: Şu günlerde popüler olan bir iddiaya göre güncelleme Temmuz/Ağustos döneminde kullanıma sunulacak.

Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...

Yeni Android sürümü neler getirecek?

Yeni Android sürümü neler getirecek?

Google'ın, yeni güncellemeyi ilk kez kendi cihazlarında, yani Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 ve Galaxy Nexus'da kullanması bekleniyor. Bluetooth standardının gelişimini denetleyen Bluetooth Special Interest Group dosyalarında geçtiğimiz günlerde yeni bir Android sürümü kullanan cihazlara ilişkin ifadeler yer aldığı görülmüş ama bu iddiaların arkası gelmemişti. Bazı Google çalışanları da sunucu kayıtlarındaki izlerini düzgün bir şekilde silemediği için yeni Nexus 4 ve Nexus 7 cihazlar ve kullandıkları yeni Android sürümüne ilişkin ifadeler internette dolaşıma girmişti. Ama bütün bu gelişmelerin yalnızca zaten var olan söylentilere yenilerini eklemek dışında yeni bir bilgi sunmadıklarını unutmamak gerek.

Şimdi sıra Android kullanıcılarının asıl merak ettiği soruya geldi: Android 4.3, önceki sürümlerden farklı ne gibi özellikler sunacak? Ne yazık ki Google'ın büyük yeniliklerin hazırlığı içinde olduğunu uman kullanıcılar hayal kırıklığına uğrayacaklar. Bütün bu gürültünün ardından sis perdesi aralandığında, sadece bazı ufak değişikler ve düzeltmelerle karşılaşma ihtimalimiz çok yüksek. Dikkate değer değişiklikler yapılması beklenen tek alanın Android kamera uygulaması olduğu anlaşılıyor. Genel olarak uygulamanın görünümde bir değişiklik yapılmayacak gibi görünüyor. Simgeler ve dairesel menü yerinde duracak ancak görünen o ki menü artık ekranın tam ortasında değil de alt kısmında yer alacak.

Android cephesinden gelen duyumlar şimdilik bu kadar. Güncelleme kullanıma sunulduğunda Android deneyiminde ne gibi farklar yaratacak, kesin bir şey söylemek için henüz erken. Ancak yeni sürüm karşımıza çıktığında ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğimizden emin olabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları