Yeni başlat menüsü

Windows’un başlangıç noktası olan Başlat menüsünü, işletim sisteminin sunduğu seçeneklerin haricinde de istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Yeni başlat menüsü

Windows’ta, işletim sisteminin sundukları haricinde değişiklikler yapabilmek için tüm ayarların ve özelliklerin saklandığı Kayıt Defteri ile çalışmalısınız. Örneğin, web sitenizin bağlantısını Başlat menüsüne eklemek için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni çalıştırmalısınız. Bunun için Başlat / Çalıştır komutu ile ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna “regedit” yazın ve Tamam düğmesine tıklayın. Ardından takip eden penceredeki “HKEY_ CLASSES_ROOT\CLSID\{2559a1f6-21d7-11d4 -bdaf-00c04f60b9f0}” anahtarını etkinleştirin. Sonra pencerenin sağ tarafındaki (Varsayılan) kaydına çift tıklayın ve Dize Düzenle penceresindeki Değer Verisi alanına ileride Başlat menüsüdeki Çalıştır komutu altında ekrana gelecek olan simgenin ismini, örneğin “My Homepage” girin. Ardından anahtarın altındaki “DefaultIcon” öğesini seçin ve bir kez daha “(Varsayılan)” öğesine çift tıklayın. Şimdi, istediğiniz veya kendi oluşturduğunuz ICO tipindeki bir simge dosyasının tam adresini girin.

Şimdi “HKEY_CLASSES_ROOT \CLSID\ {2559a1f6 -21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0}\Instance\InitPropertyBag” anahtarını etkinleştirin. Ardından “Param1” kaydına çift tıklayın. Şayet bu öğe mevcut değilse Düzen / Yeni / Dize Değeri komutunu çalıştırın. Ardından Dize Düzenle penceresindeki Değer Verisi alanına bağlantısını eklemek istediğiniz web sayfasının adresini http://www.myhomepage.com.tr şeklinde girin. Bu ipucunun çalışabilmesi için bir de “Command” isimli bir dize değeri oluşturmalısınız. Bu dize değeri, Başlat menüsündeki yeni simgeye sağ tuşla tıkladığınız zaman açılan kısayol menüsünde ekrana gelecektir. Windows’u yeniden başlattığınız zaman yeni simgeniz Başlat menüsünde ekrana gelecek ve istediğiniz web sayfasına hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacak.

! Dikkat: Windows’un kalbi sayılan Kayıt Defteri’nde yaptığınız değişikliklerin çoğu zaman geri dönüşü olmadığı için dikkatli olmalısınız.

Oturumu Kapat düğmesinin kaldırılması

Bilgisayarınızda tek bir kullanıcı hesabı kullanmanıza rağmen yanlışlıkla Oturumu Kapat düğmesine basmaktan sıkıldıysanız bu düğ- meyi rahatlıkla kaldırabilirsiniz. Bunun için Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ndeki “HKEY_CURRENT_ USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer” anahtarını etkinleştirin. Farenin sağ tuşunu kullanarak sağ taraftaki boşluğa tıklayın, nesne menüsündeki Yeni / DWORD Değeri komutunu çalıştırın ve yeni öğeye isim olarak “StartMenuLogoff” verin. Ardından bu yeni öğe üzerine çift tıklayın ve DWORD Değerini Düzenle penceresindeki Değer Verisi alanına “1” girin. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınız zaman Başlat menüsündeki Oturumu Kapat düğmesinin artık olmadığını göreceksiniz.

Okuyucu Yorumları