Yeni bir oyun PC'si toplayalım!

Yaz oyunları sıcaklar gibi ortalığı kavururken, yepyeni bir oyun bilgisayarı rehberi...

Yeni bir oyun PC'si!

Yaz geldi ama sıcaklar oyuncuları durduramaz! Oyuncuları durdurabilecek yegane şey sıcak yüzünden iyice hantallaşmış eski bir bilgisayar olabilir.

Eldeki kısıtlı para ile nasıl bu yazı ve önümüzdeki ayları eğlenerek geçirebiliriz? Tabii ki yeni bir oyun bilgisayarı toplayarak. Bütün parçaları en pahalısından seçmek en kolayı gibi gözükse de herkes için mümkün değil. Mümkün olan en hesaplı parçalar ile, en yüksek oyun performansını alabileceğimiz bir sistem toplamanın yoluna bakacağız.

Eski kasamız, monitörümüz, klavye ve faremiz hatta optik sürücümüz iyi durumdaysa onlara el sürmeyelim. Daha yüksek oyun performansı için öncelikle ekran kartlarına, işlemcilere, belleğe ve uygun anakartlara bakalım...

En hesaplı oyun PC'si bileşenleri

En hesaplı oyun PC'si bileşenleri
Zayıf ama bütçe dostu

Mass Effect 2, Dragon Age: Origins - Awakening, Battlefield: Bad Company 2, Supreme Commander 2 ve dahasını oynamak için nelere ihtiyacımız var? Elbette öncelikle iyi bir ekran kartına.

En hesaplı işlemcilerden birisi olan Athlon II X3 440 bütçeyi rahatlatan bir seçim. Üç çekirdekli ve 75 dolar civarı fiyatıyla ekran kartına bütçede yer açıyor. Bu arada fiyatların KDV hariç ortalama fiyatlar olduğunu, piyasada değişeceğini hatırlatalım.

Bu işlemciyi Gigabyte GA-MA74GM-S2 üzerinde 8GB'a kadar DDR2 1066 bellek ile kullanmak mümkün. Bu seçim pahalı RAM'lere para yatırmak yerine, eski DDR2 bellekleri kullanma imkanı yaratıyor.

Ekran kartı olarak ise Radeon HD 5670 doğru tercih. Daha eski olan Radeon HD 4850 daha hızlı bir kart ve fiyatı da neredeyse aynı. Ancak HD 5670'da DirectX 11 ve Eyefinity desteği var. Video performansı daha iyi, güç tüketimi daha düşük. Yani PSU'dan da tasarruf etmek mümkün.

Adım adım kesenin ağzını açmak

Adım adım kesenin ağzını açmak
Radeon HD 5770 çok iyi bir seçim

En hesaplı PC'de gördüğünüz gibi masaüstü uygulama performansını kurban ederek, oyunlardan en fazla FPS'yi almak için ekran kartına yüklendik.

Şimdi biraz daha fazla para harcayarak bu sistemi daha iyi hale getirelim. Ekran kartı olarak Radeon HD 5770 çok iyi bir seçim. Gigabyte'ın overclock dostu GV-R577SO-1GD anakartı da performansı arttırıyor.

Marka olarak da Sapphire ve XFX ATI ekran kartları tercih edilebilir. Belleğe dönersek çift kanal bellek oyun performansına testlerde yansımasa da genel olarak masaüstü performansının iyileştiği görülebilir.

Genel performansı arttırmak

Genel performansı arttırmak
Sonradan USB 3.0 kartına harcama yapmak yerine daha iyi bir anakart seçebiliriz

Ekstradan harcanan küçük meblalar, performansı büyük miktarda arttırıyor. Elbette harcadıkça adım adım daha üst sınıf bir PC'ye yaklaşıyoruz.

Bu noktada ekran kartına değil de diğer parçalara biraz daha fazla harcayarak genel masaüstü performansını iyileştirmekte fayda var.

İşlemci olarak 4 çekirdekli Athlon II X4 630 çok daha yararlı olacaktır. Elbette Intel'in pek çok işlemcisine testlerde yaklaşamıyor ama çok hesaplı.

Asus M4A88TD-M/USB3 anakart daha pahalı olmasına karşın DDR3 bellek, USB 3.0 ve 6Gbps SATA destekliyor. Sistem birkaç ay sonra USB 3.0 yaygınlaşırken çok daha kullanışlı hale geliyor.

Bu noktada medya depolamak için Western Digital Caviar Black WD1001FALS 1TB gibi bir sabit disk seçebiliriz ya da SATA 3.0 destekli modelere bakmaya başlayabiliriz.

İşlemciden fedakarlık, ekran kartına ağırlık...

İşlemciden fedakarlık, ekran kartına ağırlık...
5850 ile ciddi bir güç artışı söz konusu ama işlemciden fedakarlık yapmak gerekiyor

Üzerine 250 dolar daha eklersek Intel'e geçebilir miyiz? Henüz değil çünkü bu bir oyun PC'si ve yine ekran kartına önem vereceğiz.

ATI Radeon 5770 yerine HD Radeon 5850 seçersek, oyunlardan aldığımız performans ciddi şekilde artacaktır. Geniş ekranlarda en son oyunları rahat rahat oynamak mümkün olacaktır.

Ancak bu moktada daha iyi bir kada ve OCZ StealthXStream 600SXS gibi sessiz ve güçlü bir güç kaynağı ile daha sorunsuz bir PC'ye sahip olmak da önemli. Ucuz güç kaynakları sayısız sorunun temel sebebidir.

DVD sürücü yerine de Lite-On'un nispeten ekonomik Bu-Ray sürücüsü seçilebilir. Sabit disk de 1 yerine 2 terabyte kapasiyeye çıkartılabilir.

İşlemcide Intel zamanı geldi

İşlemcide Intel zamanı geldi
Core i5 ile masaüstü performans uçuşa geçiyor

Sonunda genel masaüstü performansını arttırmaya biraz daha ağırlık verebilir ve hesaplı bir Intel işlemci seçebiliriz.

Şimdiye kadar Intel'in hesaplı Core i3 işlemcileri yerine AMD seçmemizin sebebi, 4 çekirdekten aşağıya inmemekti. Intel Core i5-750 yaklaşık 200 dolarlık fiyatıyla iyi bir seçim.

Elbette LGA1156 standardı için uygun bir anakart gerekli. Asus'un P7P55D-E PRO modeli pek ucuz değil ama mükemmel bir seçim. USB 3.0 desteği, Crossfire ya da SLI kullanabilme seçeneği çok yararlı.

Böyle bir sistem için Antec 902 kasa da rahat ve serin bir ortam sağlayacaktır. Güç kaynağında ise biraz daha fazla para harcayıp son derece kaliteli olan Corsair 650TX seçilebilir. Bu güç kaynağı gerçek 650 watt ile hem Core i5 işlemciyi, hem de Radeon 5850'yi idare edecektir.

Kesenin ağzını sonuna kadar açarsanız...

Kesenin ağzını sonuna kadar açarsanız...
Intel i7 işlemci ile performans kökte

Her işte başarılı bir PC istiyorsanız kolay kolay hiçbir parçadan tasarruf yapamazsınız.

Intel'in Core i7-860 işlemcisi 300 dolar civarı fiyatıyla kese yaksa da sistem performansını her açıdan arttırıyor.

Ekran kartına gelince, ATI Radeon HD 5870 modeliyle çok güçlü bir oyun performansı sunuyor. Üzerine 6GB DDR3 belleği, üç kanallı olarak takarsanız önünüzde kolay kolay hiçbir oyun ya da uygulama duramaz. Asus P7P55D-E PRO anakart da 200 dolara yaklaşan fiyatına karşılık güçlü özellikler sunuyor.

HD 5870'in 400 dolara varan fiyatı gözünüzü korkutmasın. Bu ekran kartı ve işlemci ikilisini Corsair 650TX güç kaynağı kaldıracaktır.

İşletim sistemi olarak Windows 7 64 bit kullanmanız da 4 GB üstü bellek içeren sistemlerde kesinlikle gerekli. Üste paranız artarsa sağlam bir klavye fare kiti, daha iyi ve büyük bir monitör bakabilirsiniz. Ancak bu 1500 dolar civarına kasası toparlanabilen sistem, bu yaz ve hatta önümüzdeki dönemde en iyi oyunları, en üst kalitede oynamanıza yetecek ve artacaktır.

Okuyucu Yorumları