Yeni çağın yıldızları: Android'li cepler...

Google ve 34 dev şirketin desteği ile geliştirilen Android işletim sistemi bu ceplerde yaşıyor...

Android savaşları

Google Android ile mobil dünyada bir devrim yarattı. Çünkü Android'in hedefi, cep teflonlarını bilgisayarlar kadar işlevsel ve internet konusunda yetenekli yapmaktı. Biz de piyasada Android'li modellerin artmaya başladığını dikkate alarak bunları sizin için inceledik.

Google, 2007'nin sonbaharında 34 yazılım ve donanım şirketi ile masaya oturarak açık kaynak kodlu mobil platform birliğini kurdu. Bu şirketlerin hepsinin ortak hedefi kaynak kodları açık, herkesin istediği gibi kullanabileceği bir işletim sistemi oluşturmaktı.

Bu yeni işletim sisteminde yazılım şirketleri kolay şekilde kendi yazılımlarını hazırlayabilecek ve donanım üreticileri sistemi alıp kendi cihazlarına göre modifiye edebileceklerdi. O günkü hayaller gerçek oldu ve bugün karşımızda dev gibi bir Android ve bu sistemi kullanan bir sürü mobil cihaz var.

Bu yüzden bu makalemizde sizler için piyasadaki, üretimdeki ve daha söylenti aşamasındaki Android'li telefonları inceledik.

Piyasadaki Android'ler

Piyasadaki Android'ler
İlk Android'li telefon

Türkiye piyasasında Android'li telefonlar ne yazık ki yok. Ama Avrupa'da iki örneği mevcut.

HTC Dream (T-Mobile G1)
Avrupa pazarındaki ilk Android yüklü telefon T-Mobile desteği ile gelen HTC Dream (T-Mobile G1) oldu. HTC Dream, kayan bir klavyesi yüzünden aslında biraz iri. Ama fiziksel bir klavyenin rahatlığı düşünüldüğünde buna değer. Telefon 3 MP'lik kamerası sadece fotoğraf çekebiliyor. GPS desteği ve Google Maps sayesinde yerinizi kolayca bulabiliyor ve yol haritası çıkarabiliyorsunuz. Hem yatay hem de dikey kullanılabilen 3,2 inç boyutundaki dokunmatik ekranı Android'in masaüstü için fazlasıyla yeterli. Telefonun internet bağlantıları ise HSDPA II (7,2Mbit/s) veya kablosuz ağ (54 Mbit/s) üzerinden sağlanıyor. Tabi Bluetooth desteği de var.

İlk Android'li telefonHTC Magic
HTC Magic Avrupa pazarındaki ikinci Android'li telefon. Vodafone desteği ile dağıtılan Magic'in G1'e oranla daha ince ve zarif bir kasası var. Bunun sebebi ise QWERTY klavyesinin olmaması. Bunun yerine gelen sanal klavye ise kolay kullanımı ve hızlı tepkileri sayesinde gerçeğini aratmıyor. Yine ise HSDPA II (7,2Mbit/s) veya kablosuz ağ (54 Mbit/s) bağlantılarına sahip olan Magic'in kamerası 3MP'lik fotoğrafların yanında 352x288 çözünürlüğünde videolar da çekebiliyor. Google Maps ile çalışan GPS sistemine sahip telefon genel anlamda T-Mobile G1'in eksiklerini tamamlıyor.

Yoldaki Android'ler

Yoldaki Android'ler
Samsung'un "galaktik" telefonu

Android sadece piyasadaki iki modelle kalacak gibi gözükmüyor. HTC Dream ve Magic'e üç arkadaş şimdiden yolda.

Samsung I7500 Galaxy
Samsung'un ilk Android telefonu I7500 Galaxy'nin Temmuz ayında Avrupa piyasalarına çıkacağı tahmin ediliyor. Samsung "Galaxy" ekini Android telefonları için kullanmaya karar vermiş. 3,2 inçlik dokunmatik AMOLED ekrana sahip olan telefonun altı adet de tuşu var. Fiziksel bir klavyesi bulunmayan telefon kablosuz ağ, HSDPA ve HSUPA üzerinden hızlı internet bağlantısı sağlayabiliyor. Arka yüzünde bulunan 5 megapiksellik kamerası ise fotoğrafları 32 GB'a kadar arttırılabilen microSD belleklerinde saklıyor. Ayrıca telefonun ek bir e-posta alıcı yazılımı da var. Bu sayede sadece Gmail'e bağımlı kalmıyorsunuz.

Samsung'un
HTC Lancaster
HTC'nin üçüncü Android telefonu olması beklenen modeli HTC Lancaster. Dream modeli gibi kayar QWERTY klavyesi bulunacak modelin HSPA, Bluetooth ve A-GPS özellikleri de olacağı söylenenler arasında. 3 MP'lik bir kamerası olacağı tahmin edilen cihazın mesajlar için özel bir kullanıcı arayüzü de olacak. Fiyatı ve ne zaman piyasaya sunulacağı ise şimdilik belirsiz.

Samsung'un T-Mobile G2
GSM operatörü T-Mobile'ın ikinci Android telefonu ise Bigfoot kod adlı G2. İnternete ilk görüntüleri düşen telefonun üreticisi ise bu sefer Samsung. Söylentilere göre 3 inçlik bir ekranı ve QWERTY klavyesi olacak telefonun kablosuz ağ, HSDPA, Bluetooth, GPS destekleri ve 3 megapiksellik bir kamerası da var. Belleği ise microSD kartlarla genişletilebilecek. İlk önce Amerika'da piyasaya sunulacağı sanılan telefon çok geçmeden Avrupa'da da kullanıcılarıyla buluşacak.

Daha yola çıkmamış Android'ler

Daha yola çıkmamış Android'ler
Motorola'da Android piyasasından payını almak istiyor.

Google'a göre bu sene 18 yeni Android'li telefon daha kullanıcılarıyla buluşacak. Ama bunların hepsinin Avrupa'ya gelmesi çok az bir olasılık. İşte dillerde dolaşan Android telefonlardan bazıları...

Motorola Heron
Motorola da Android'li telefonlar kervanına katılmayı planlıyor. Daha Motorola'dan herhangi bir açıklama gelmese de söylentiler Heron adlı telefonun Temmuz ayında AT&T tarafından kullanıcılara ulaşacak. 2,8 inçlik bir ekranı, 3MP kamerası, GPS ve HSPA desteği olacak telefonun ses tanıma özelliğine sahip olacağı da söylentiler arasında. Fiyatı ise belirsiz.

Motorola'da Android piyasasından payını almak istiyor.CompuLab Exeda
Exada tam bir canavar. Şaka yapmıyoruz, 13x10x1,6 cm boyutlarıyla CompuLab şirketinin ürettiği Exada akıllı telefonlara oranla gerçekten büyük. Ama 3,2 inçlik ekranı Android için oldukça geniş bir alan sağlıyor. CompuLab istendiğinde cihazı Windows Mobile 6.5 ya da Linux dağıtımlarıyla da kullanıcıya sunabiliyor. Exada'nın çoğu akıllı telefonda bulunan USB girişinin dışında biraz eski olan RS-232 girişi de var. Bunun dışında CompuLab GPS, Bluetooth ve HSDPA'yı da unutmamış. Girişlerinizi dokunmatik ekrandan yapabildiğiniz gibi QWERTY klavyesinden de yapabiliyorsunuz. Fiyatı ise donanım ve yazılımına bağlı olarak 500$'a kadar çıkabiliyor.

Motorola'da Android piyasasından payını almak istiyor.Android netbooklar
Acer bu seneki Computex fuarında Android yüklü bir netbook tanıtmıştı. Bu önümüzdeki sene Android'in netbooklarda Windows XP ve diğer Linux sürümlerinin rakibi olabileceği anlamına geliyor. Asus, HP ve Dell de önümüzdeki sonbaharda piyasaya Android yüklü netbooklar sürmeyi düşünüyorlar. Çinli üretici Skytone ise geçtiğimiz Nisan ayında ilk Android yüklü netbook'u Alpha 680'i piyasaya sürdü bile. Dönebilen 7 inçlik ekrana sahip olan Alpha 680 donanım açısından oldukça cimri: ARM11 işlemci, 128 MB RAM, 1 GB sabit disk, kablosuz ağ, USB giriş ve SD bellek okuyucu. Cihazın Avrupa fiyatının ise 250$ olması bekleniyor.

Android: Açık kaynak ve yeni sürümler

Android: Açık kaynak ve yeni sürümler
Yeni cep telefonları için ortak bir platform

Herkes Android telefonlar hakkında konuşup duruyor. Ama bu işletim sisteminin arkasındaki kimin olduğu insanların pek ilgisini çekmiyor.

Birlikten güç doğar
Android'in arkasında 2007'de Google'ın öncülüğünde bir araya gelen 34 büyük şirket yatıyor. Bunların arasında Intel, HTC ve T-Mobile gibi devler de var. Android ise kurulan bu Open Handset Alliance liderliğinde akıllı telefonlar için üretilen bir işletim sistemi. Android Linux tabanlı bir sistem ve kaynak kodları açık. Bu her yazılımcının ve üreticinin yazılımı istediği gibi düzenleyebileceği anlamına geliyor.

Yeni cep telefonları için ortak bir platformHerkese açık
Android'in bir diğer avantajı sistem kaynaklarını oldukça tasarruflu kullanması ve yazılım geliştirme kolaylığı. Yüzlerce yazılımcının Java dilinde yazıp uyguladığı uygulamalar Android Market'te toplanıyor. Bu aslında Apple'ın AppStore'una benziyor. Ama büyük çoğunluğu ücretsiz olan yazılımların sadece küçük bir bölümü ücretli. Kullanıcılara ise yüzlerce uygulamadan istediklerini seçmek kalıyor.

Android Market'i kullanmak için tek ihtiyacınız bir Google hesabı. Eskiden telefonları kullanmak için Google hesabına ihtiyaç varken 1.5 sürümünden sonra sadece uygulama indirebilmek için gerekiyor.

Yeni cep telefonları için ortak bir platformAslında birliğin işletim sistemini geliştirmesindeki temel amaçlardan biri yazılımcılara uygulamalarını kolayca geliştirebilecekleri bir platform sunmak. Bu sayede önümüzdeki yıllarda birçok uygulama ve yeni Android telefonlar görebileceğiz.

Yeni Android: Rosie
Android'in üzerinde çalışılan yeni sürümünün adı şimdilik Rosie. Başlangıç sayfası çeşitli uygulamalarla istenildiği gibi düzenlenebilecek bu yeni sürümde internetin önemi daha da artacak gibi gözüküyor. Android telefonlar yakın gelecekte web telefonlar olarak anılabilir.

Okuyucu Yorumları