Yeni Chrome için HTTP/2 hazırlığı!

Google, 2009 yılında Chrome 6 ile hayata geçirdiği önemli yeniliği, şimdi rafa kaldırıyor...

Yeni Chrome, farklı olacak!

Google'ın 2009 yılında Chrome 6 ile birlikte devreye aldığı SPDY protokolü, HTTP protokolünü modifiye ederek kullanıcının daha hızlı sörf yapmasını sağlıyordu. Ancak Google şimdi bu protokolü rafa kaldırarak, HTTP/2 protokolünü kullanmaya başlayacağını açıkladı.

Internet Engineering Taskforce'un geliştirdiği HTTP/2 protokolü de aynı SPDY'de olduğu gibi çoğullama, başlık sıkıştırma ve önceliklendirme gibi avantajlı yeteneklere sahip ama daha etkili olabiliyor.

HTTP/2'yi geliştiren ekipten bazı üyelerin, SPDY'nin HTTP/2 için iyi bir başlangıç noktası olduğunu dile getirmeleri de dikkat çekiyor. Internet Engineering Taskforce'un HTTP/2'yi geliştirirken SPDY'de yapılan hataları dikkate alarak, aynı sorunları yeniden yaşamamak için bilinçli davrandıkları biliniyor. Orijinal SPDY'ni geliştiricisi olan Google'ın bile SPDY'den vazgeçip HTTP/2'ye geçmesi de, HTTP/2'nin ne kadar başarılı bir protokol olduğunu ortaya koyuyor. Başka bir deyişle, yeni Chrome sürümlerinde sörf işleminin çok daha hızlı olmasını bekleyebiliriz...

Okuyucu Yorumları