Yeni Chrome OS hakkında bilmeniz gerekenler!

Google işletim sistemi Chrome OS'un artık bir masaüstü var. Peki yeni Chrome OS'ta başka neler var?

İşte yeni Chrome OS!

Google, Chrome OS'u gözden geçirerek ona daha geleneksel bir masaüstü görünümü kazandırdı. Peki bu Chrome OS'u daha iyi bir hale getirdi mi?

Chrome OS, ilk olarak geçen sene Samsung ve Acer tarafından üretilen Chromebook'lar için yayınlanmıştı. Chromebook'lar, Windows'dan farklı bir işletim sistemiyle çalışan notebook'lardı. Ancak Chrome OS, fazla basit olması, internet olmadan neredeyse hiç çalışmaması nedeniyle büyük eleştiriler almıştı. Ancak güncellenen Chrome OS ile bu değişecek gibi görünüyor.

Chrome OS, 19. sürüme ulaştı: Yeni Chrome OS, aslında işletim sisteminin 19. sürümü. Google, Chrome OS yayınladığından bu yana 8 kez yeni Chrome OS yayınladı.

Chrome OS'un masaüstü: Chrome OS'un "sadece bir web tarayıcısı"ndan oluşan arayüzü, artık Windows 7 stili bir masaüstüne sahip. Windows'daki Başlat Menüsü gibi bir Chrome düğmesine sahip ve uygulama simgeleri, Apple'ın Mac X Lion'undaki Launchpad'de olduğu gibi gösteriliyor.

Farklı Chrome pencereleri arasında çoklu görev işlevini kullanmak artık mümkün. Ancak uygulamaları masaüstüne sabitleyemiyorsunuz. Bunun yerine en çok kullandığınız uygulamaları görev çubuğuna sabitleyebiliyorsunuz. Pencelereri yan yana görüntülemeniz de mümkün.

Uygulamalar ve yeni Chrome OS PC'leri

Uygulamalar ve yeni Chrome OS PC'leri

Uygulamalar: Chrome OS, Chrome Web Store'da bulabileceğiniz uygulamaları kullanıyor. Uygulamalar hala Chrome web tarayıcısı penceresinde açılıyor. Bunun nedeni uygulamaları web uygulamaları olması ve çevrimiçi olarak depolanmıyor olmaları.

Bunun anlamı, güçlü uygulamalardan şimdilik uzak kalacağımız. Yani Chrome OS'lu bir bilgisayarı muhtemelen ana bilgisayarınız olarak kullanmak istemeyeceksinizdir.

Yeni Chrome OS PC'leri: Google'ın duyurduğu iki Chrome OS PC'si bulunuyor. Birincisi yenilenen Atom işlemci, 16GB SSD, 4GB RAM ve yenilenmiş bir touchpad ile gelen Samsung Series 5 Chrome Book. Chromebox adındaki küçük bir PC kasası olan bilgisayar da Samsung markasını taşıyor.

Chrome OS'un hızı, Chrome OS'un dosya sistemi...

Chrome OS'un hızı, Chrome OS'un dosya sistemi...

Chrome OS'un hızı: Chrome web tarayıcısı üzerine kurulu olan Chrome OS, oldukça hızlı çalışıyor. Yeni işletim sistemi, GPU hızlandırmasından da daha çok faydalanıyor.

Chrome OS'un dosya sistemi: Chrome OS'un farklı dosyaları kullanırken ne kadar yetenekli olduğu büyük bir soru işareti. Google, bu durum üzerine eğildiğini ve bir sonraki sürümün bulut depolama sistemi olarak Google Drive'ı kullanacağını söylüyor. Yine de yeni Chrome OS'da dosya yönetimi daha iyi ve Office belgeleri açılabiliyor. Bu belgelerle çevrimiçi veya çevrimdışı çalışmak mümkün.

Çevrimdışı desteği: Google, Chrome OS'da daha iyi bir çevrimdışı çalışma desteği için çalışıyor. Bu sayede Google Mail'i, belgeleri, müzikleri, fotoğrafları ve filmleri çevrimdışı kullanmak mümkün olacak. Google, çevrimdışı bir Google Docs için de söz veriyor.

Okuyucu Yorumları