Yeni Core i5 ve Core i7 işlemciler testte

Orta seviyede dengeler yeniden bozuluyor: Intel'in yeni Core i7 ve i5 işlemcileri ne kadar iyi?

Yeni Core i7 ve i5 testte!

Intel'in yeni nesil işlemcileri hazır! Kod adı Lynnfield olan işlemciler özellikler fiyat açısından ucuz olan orta seviyeye hitap edecek. Fabrikadan yeni çıkmış üç yeni işlemciyi bir teste tâbi tuttuk.

Intel'in Nehalem nesli daha ilk modellerde bir koşuşturmaya sebep olmuştu. Core i7 ve Extreme Edition sürümlerinin çıkmasından bu yana rakip AMD üst seviye segmentini kendi başına bırakmıştı. Firma bunun yerine fiyat açısından daha uygun olan orta seviye segmentine odaklandı ve yeni Phenom II ve Athlon II işlemcilerle düşük fiyata iyi performans sunmaya çalıştı. Intel ise bu segmente Core 2 serisini yerleştirmişti. Fakat bu durum yeni işlemcilerle değişecek.

Dört çekirdekli taktik
Intel de AMD'ye benzer bir yöntem kullanıyor: Dört çekirdek, hızlı bir mimari ve düşük fiyata yüksek performans. Bu iş için üretici, Lynnfield kod adını verdiği üç yeni işlemci yayımladı. İki yeni Core i7 işlemci daha çok üst seviye kullanıcılara hitap ediyorken Core i5 750 ismini taşıyan işlemci, orta sınıfı ele geçirmeyi hedefliyor. Yeni savaşçıların test merkezimizde neler yaptığını ilerleyen sayfalarda ve resim galerimizde açıklıyoruz.

Lynnfield, Core 2 serisinin pabucunu dama atıyor

Lynnfield, Core 2 serisinin pabucunu dama atıyor
Intel Core 2 Duo: Core serisi yakında geçerliliğini yitirecek.

Başlangıç sireni çaldı: Intel'in yeni Lynnfield işlemcileri artık resmileşti. Kod adlarının arkasında neler saklı olduğunu size söylüyoruz.

Core 2'nin sonu: Intel, popüler CPU serisini (Core 2 Duo, Core 2 Quad, Core 2 Extreme) üretimden kaldıracak ve yerine yeni bir nesli devreye sokacak. Şimdiye kadar internette dedikodusu yapılan durum artık resmilik kazandı: Şu andan itibaren toplamda üç yeni model orta seviyeyi temsil edecek - iki adet Core i7 ve bir adet Core i5 işlemci.

Özellikle Core i5, fiyat/performans oranı açısından çok ilginç. Core i5 750 ismini taşıyor ve dört fiziksel çekirdeğe ve dört thread'e sahip. Saat hızı 2,66 GHz. Önbellek miktarı 8 MB ile Core i7 ile aynı seviyede, buna karşın maksimum güç tüketimi 95 Watt.

Lynnfield: Yeni işlemciler arkasındaki güç

Lynnfield: Yeni işlemciler arkasındaki güç
Intel P55: Lynnfield için yeni yonga seti.

Lynnfield yeni bir nesli temsil ettiği için üretici, soket 1156'yı ve yeni yonga setlerini duyuruyor. Örneğin Intel P55 yonga seti Lynnfield sistemler için kilit noktayı temsil edecek. Yeni soket 1156, Core mimarisinden Nehalem mimarisine geçiş için gerekli bir unsur. Bunun dışında Lynnfield işlemciler de bellek denetleyicisini doğrudan CPU yongası üzerinde barındırıyor ve sonuç olarak selef soketin (775) sunmadığı ek bağlantılara ihtiyaç duyuluyor. Bunun dışında Front Side Bus (FSB) da devre dışı kalıyor ve yerine Direct Media Interface (DMI) geçiyor.

Sonrasında ne var?
Lynnfield, Intel'in üst seviye mimarisinin (Nehalem) artık kitlesel pazar için de mantıklı bir seçim olduğu anlamına geliyor. Fakat gerçek devrim henüz gerçekleşmiş değil: Yonga devi Clarkdale isminde, CPU ve GPU'yu birleştiren bir konsept üzerinde çalışıyor. İlk bilgilere göre Clarkdale işlemciler Core i5 ve Core i3 isimleri altında piyasaya sürülecek ve uygun fiyatlı giriş seviyesine hitap edecekler; ama 2010'dan önce bu işlemcileri göremeyeceğiz. İşlemciler soket 1156 ile uyumlu olacak. Dedikodulara göre çift çekirdekli ilk Core i3 modeli 2,93 GHz hızında, 4 MB önbellekli, DDR3 belleklere destek veren (1066 ve 1333 MHz) ve tümleşik bir GPU'ya sahip bir işlemci olacak. Grafik birimi muhtemelen 733 MHz hızında çalışacak. İşin ilginç tarafı TDP değerinin çok düşük olması: GPU + CPU toplamda 73 Watt tüketecek. Sadece işlemci ise ortalama 60 Watt TDP değeri sunacak.

Test sonuçları: Core i7 870

Test sonuçları: Core i7 870
Core i7 870: Lynnfield serisinin en hızlı işlemcisi.

Üç yeni işlemci de çoktan test merkezimize ulaştı ve kapsamlı parkurumuzdan geçti. Test sonuçları bizi tamamıyla ikna etti.

İyi haber: Lynnfield'ler tam da fiyat/performans konusunda ikna etmeyi başarıyor. Özellikle Core i5 (yaklaşık 190 Dolar) az paraya muazzam bir güç sunuyor. Böylece Intel, AMD'yi orta seviye segmentinde de yoğun bir baskı altına sokacak.

Yeni amiral gemisi: Core i7 870
En pahalı Lynnfield işlemcisinin ismi Core i7 870. Yaklaşık 550 Dolar fiyatı ile pek de ucuz değil, ama performans açısından tamamen ikna edebiliyor. Nehalem'in diğer üst seviye işlemcileriyle karşılaştırıldığında üçüncü sırayı elde ediyor. Sadece Extreme Edition Core i7 işlemciler (965 XE ve 975 XE) Lynnfield'ın önüne geçiyor. Diğer tüm Core i7'ler ve Core 2 Duo işlemciler arka sıraları dolduruyor. İşlemcinin dört çekirdeği, sekiz thread'i var ve 2,93 GHz hızında çalışıyor. Grafiksel olarak hazırlanmış benchmark sonuçlarını resim galerimizde bulabilirsiniz.

Fiyat bombası: Core i7 860

Fiyat bombası: Core i7 860
Core i7 860: Fiyat ve performanstan oluşan iyi bir kombinasyon.

Bir boy daha aşağı indiğimizde teknik açıdan abisinden pek farklı olmayan; ama çok daha uygun fiyatlı Core i7 860 ile karşılaşıyoruz. i7 860 için (550 yerine) 290 Dolar talep ediliyor; hem de özelliklerden feragat edilmeden. Bu işlemci de dört çekirdek ve sekiz thread sunuyor. Saat hızı marjinal biçimde 2,8 GHz'e düşüyor ki, bu da elbette kendini bechmark'larda belli ediyor; fakat uygulamada dev bir fark yaratmıyor. Örneğin Unreal Tournament 3'ü (1280 x 1024 piksel) saniyede 137 kare oranı ile oynayabiliyorsunuz. Tepedeki Core i7 870 ise aynı şartlar altında 138 kare/saniye oranını elde ediyor; belirttiğimiz gibi farklar marjinal seviyede.

Bu sonuçlar ışığında i7 860, Intel işlemciler arasında 5. sıraya yerleşiyor ve Core i7 serisi içinde fiyat/performans önerimiz olmayı hak ediyor. Özellikle bütçesine önem veren oyuncular için ilginç olacaktır. Tüm benchmark'ları resim galerimizde bulabilirsiniz.

Yeni üye: Core i5 750

Yeni üye: Core i5 750
Core i5 750: Intel'in yeni, gerçek orta seviye işlemcisi.

Core i7 marka isminin uzun bir süreden beri tanınmasından sonra Intel de tamamen yeni bir isim ile pazara giriş yapıyor: Core i5. Bu işlemci terminolojide gerçek Nehalem orta seviyesini temsil ederken, Core i7 hala aşırı heveslilere hitap ediyor. 190 Dolarlık Core i5 750 (2,66 GHz) bazı noktalarda abilerinden ayrılıyor. Mesela dört çekirdekle donatılmış işlemcinin sadece dört thread'i var (i7: sekiz thread). İşlemcinin yapısı aynı kalmaya devam ediyor: Core i7'ler gibi 774 milyon transistöre sahip, 45-nm tekniğine göre üretilmiş ve DMI4800 arayüzü üzerinden bağlanıyor. Maksimum güç tüketimi burada da 95 Watt.

Böylece Intel'in yeni orta seviye işlemcisi 9. sıraya yerleşiyor ve istisnasız tüm Core 2 işlemcileri arkasında bırakıyor. AMD işlemcilerden sadece top model Phenom II X4 965 BE, Core i5 750'den daha hızlı. Tüm test sonuçlarını resim galerimizde bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları