Yeni (gibi) bir mobil platform: LuneOS!

HP'nin adeta "elinde patlayan" işletim sistemi webOS, yeni bir isimle bir kez daha ortaya çıktı!

WebOS ölmedi, yaşıyor!

HP, daha önce satın aldığı eski mobil işletim sistemi PalmOS'u, webOS ismiyle geliştirip açık kaynaklı bir sisteme dönüştürmüştü. Ancak WebOS'lu telefonlar ve tablet piyasada iş yapmayınca, HP onu LG'ye lisanlamış; LG'nin akıllı televizyonlarında da webOS sistemi kullanılmıştı. Bu arada açık kaynaklı hale dönüşen webOS sistemi, şimdi yeniden revize edilerek, Open webOS camiası tarafından LuneOS ismiyle yepyeni bir mobil işletim sistemine dönüştürüldü.

Yeni işletim sisteminin desteklediği telefonların listesi şimdilik biraz kısa: HP TouchPad, Google Nexus 4, Samsung Galaxy Nexus ve ilk nesil Google Nexus 7... Ancak işin garibi, bu liste genişlemek yerine daha da kısalacak gibi görünüyor zira geliştirme ekibi işletim sisteminin yeni sürümlerinde sadece Nexus 4 ve HP TouchPad'e odaklanacaklarının altını çiziyorlar. Yani LunesOS sadece bu iki model için geliştirilen özel bir işletim sistemi olarak kalabilir. Ancak, LunesOS ekibi, işletim sisteminin aylık olarak güncelleneceğini ve kusursuz bir sistem haline getirileceğini de vurguluyorlar.

Eğer hedefledikleri noktaya ulaşabilirlerse, LuneOS, üreticilerin de dikkatini çekebilir ve onu daha fazla telefonda görmemiz mümkün olabilir. Sonuçta LuneOS'un 90'ların sonu ve 2000'lerin başında bir fenomen haline gelen efsanevi mobil işletim sistemi PalmOS'un veliahtı olduğunu unutmamak gerek...

Okuyucu Yorumları