Yeni HTTP durum kodu 451, onaydan geçti!

Engellenen ya da yasaklanan sitelere girmeye çalıştığınızda, artık karşınızda bu ekranı göreceksiniz

Yasak sitelere "451" ayarı!

Yasal sorunlar nedeniyle engellenen siteler için artık yeni bir durum kodu var. Yeni "451 Yasal Nedenlerden Dolayı Erişilemez" hatası, sitelerin hangi nedenle açılmadığını anlamanıza yardımcı olacak.

Yeni hata kodu, IETF'nin bir parçası olan Internet Engineering Steering Group tarafından kabul edildi. Hata kodunun amacı, geliştiricilerin ve internet servis sağlayıcılarının web sitelerine neden ulaşılamadığı konusuna açıklık getirebilmesi. Bugün yasal olarak engellenen sitelerde, başka hatalarda da karşınıza çıkabilen ve pek açıklayıcı olmayan "403 erişim yasak" hatası ekrana geliyor.

451 sayısı ise Ray Bradbury'nin kitabı Fahrenheit 451'den esinlenilmiş. Bu kitabın hikayesinde sansür oldukça yaygınken, kitapların satışı yasaklanıyor.

Yeni kodun kullanımı zorunlu değil, bu yüzden ondan faydalanmak geliştiriciye kalıyor. Yani hata kodu, tüm sansürlü içerikleri kapsamayabilir ve bu durumda kullanıcılarda kafa karışıklığına yol açabilir. Dahası hükümetlerin bu hata mesajını engelleyerek siteleri 403 hatası döndürmeye zorlama olasılığı da var. Yine de yeni hata mesajı, doğru atılmış bir ilk adım gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları