Yeni iPad ne kadar iyi?

Apple'ın son oyuncağı ne kadar iyi? Yeni iPad'i artıları ve eksileriyle inceledik...

Yeni iPad ne kadar iyi?

Hüseyin Cem Köylü

Daha keskin görüntüler, daha iyi performans, iOS 5.1 ve daha iyi kamera: Yeni iPad, güçlü özelliğiyle aramıza katıldı. LTE 4G desteği de büyük bir avantaj fakat henüz ülkemizde 4G olmadığı için maalesef bize bir yararı yok

İlk bakışta aşırı yüksek çözünürlüklü (2.048 x 1.536 piksel) retina ekranıyla etkiliyor bizi yeni iPad. Kıyaslamak gerekirse, 40 inçlik Full HD TV'ler 1.920 x 1.080 piksel ve şimdiye kadar sunulmuş en yüksek çözünürlüklü Android tablet Acer Iconia Tab A700 ise 1.920 x 1.200 piksel çözünürlük sunuyor. Bu yüksek çözünürlüklü ekran ile yeni iPad'te fotoğraflar, videolar ve uygulamalar inanılmaz net ve parlak gözüküyor.

Daha güçlü GPU içeren yeni işlemci

Daha güçlü GPU içeren yeni işlemci

Yeni ekran ve uygulamalar daha fazla güç istediği için yeni iPad de daha güçlü olan A5X işlemcisinden gücünü alıyor. Çift çekirdekli A5X, ek olarak dört adet video ünitesine sahip. Apple'a göre bu işlemci, Nvidia'nın Tegra 3'ünden 4 kat daha fazla performans sunuyor. Bir uçuş similatörünü deneme şansımız oldu ve patlamalar, ışık efektleri ve gölgeler yüksek çözünürlüklü ekranda akıcı bir şekilde görünüyordu. Apple, CPU'nun saat hızı hakkında bir bilgi vermiyor.

İnternette sörf yaparken ya da günlük kullanım sırasında eski iPad'lerle arasında fazla bir fark yok. Zaten iPad 2 de oldukça hızlı bir cihaz sayılabilir.

LTE 4G ile son hız veri transferi

LTE 4G ile son hız veri transferi

Yeni iPad'in en önemli yeniliklerinden biri de LTE 4G standardını desteklemesi. Ama ne yazık ki ülkemizde henüz 4G altyapısı olmadığı için bu özellik, bizlere pek bir artı getirmiyor. Yine de HSPA+ ve DC-HSDPA ağlarını kullanarak 42 Mbps hızında internet kullanabilirsiniz, fakat 4G ile kıyaslandığı zaman bu hız hiçbir şey.

Yeni iPad'in dizaynında belirgin değişikler yok. iPad 2'ye göre 1mm daha kalın ve 50 gram daha ağır. Bu artış yeni yüksek kaliteli ekran daha fazla güç istediği için büyüyen pilden kaynaklanıyor. Pil ömrü konusunda iPad 2 ile pek fark yok, rahat bir şekilde 8 saati çıkarabiliyor.

Yine eski iPad'lerde olduğu gibi USB portuna ya da hafıza kartı için ek slota sahip olmayan yeni iPad, 16, 32 ve 64 GB'lık modellerle geliyor.

Arka kamerada büyük bir gelişme yapan Apple, kameranın çözünürlüğünü 0.7 MP'den 5 MP'e yükseltmiş.

iOS 5.1 var; Siri yok!

iOS 5.1 var; Siri yok!

Yeni iPad, en güncel iOS sürümü olan 5.1 ile geliyor. 5.1, kamera ve pil ömrünü geliştirmek üzerine yoğunlaşmış bir sürüm. Mesela artık kamera simgesi "kaydır aç" kilidinin hemen yanında yer alıyor. Ek olarak kameranın yüz tanıma teknolojisi de geliştirildi.

Fakat her şeye rağmen yeni iPad çok büyük bir eksiklikle geliyor; sesli asistan Siri beklediğimiz yerde yok! Apple'ın bu özelliği neden hala sadece iPhone 4S'te tuttuğunu ve neden bu konuda hiçbir açıklama yapmadığını kimse bilmiyor.

Siri'nin yerine dikte teknolojisi sayesinde, mesaj ya da e-posta yazarken klavyeyi değil sesinizi kullanabilirsiniz. Yeni iPad, yaptığımız testlerde, ortamda yoğun gürültü olmasına rağmen yine de söylediklerimizi net olarak anladı.

Fiyatlar ve alternatif...

Fiyatlar ve alternatif...

Yeni iPad, selefinin eksik kaldığı noktaları doğru şekilde tamamlayarak karşımıza çıkıyor. 4G standardının ülkemizde kullanılamaması ise üzücü. Yeni tabletin fiyatı oldukça yüksek fakat Apple iPad 2'nin fiyatında indirime gitti; şu an 16 GB iPad 2 Wi-Fi, yurtdışında ortalama 400 euro'luk fiyat etiketiyle satılıyor. İlla yeni iPad alacağım diyenlere de aşağıdaki yurtdışı fiyat tablosunu sunalım:

Modeller Wi-Fi WiFi + LTE
iPad 16 GB 479 € 599 €
iPad 32 GB 579 € 699 €
iPad 64 GB 679 € 799 €

Apple'dan vazgeçemem deyip de yeni iPad'e para yetiştiremeyen, alternatif arayanlara hala çok güçlü bir tablet olan iPad 2'yi rahatlıkla önerebiliriz. Yeni fiyat indirimleriyle birlikte Android tabletlerin fiyatına yakaşan iPad 2, paranızın hakkını veriyor. Ama piyasada en az iPad 2 kadar etkileyici Android'li tabletler bulunduğunu da bir köşeye not etmenizde yarar var.

Sonuç: Artılar, eksiler...

Sonuç: Artılar, eksiler...

XXL-çözünürlük ile başarılı revizyon, iyi bir kamera ve daha fazla güç. Bugüne dek yapılmış en iyi iPad; en yüksek çözünürlüklü tablet... Fakat ülkemizde 4G fonksiyonu kullanamayacaksınız. Bu da, yeni iPAD'in en önemli özelliklerinden birini, en azından bizim için anlamsız kılıyor...

Yeni iPad'in artıları:
+ Yüksek çözünürlüklü retina ekran
+ Daha hızlı işlemci
+ Akıcı Performans

Yeni iPad'in eksileri:
- Türkiye'de LTE 4G yok
- USB arabirimi yok
- Bellek kartı yuvası yok

Okuyucu Yorumları