Yeni Kernel'e Geçiş

Torvalds: "Tüm kullanıcıları Kernel 2.6’dan faydalanacaklar"

Yeni Kernel'e Geçiş

Linux geliştiricisi Linus Torvalds “eWeek” dergisi ile yaptığı bir röportajda, Kernel 2.4 serisinden 2.6’ya geçişin 2003’ün ilk yarısında gerçekleşeceğini doğruladı. Code Freeze sene sonunda gerçekleşecek ancak Torvalds bunun için bir açık kapı bırakarak alternatif bir tarih olarak 5 Ocak 2003’ü, yani babası ile ilk Linux PC olarak tarihe geçen bilgisayarı satın aldıkları günün tam on ikinci yıldönümünü gösteriyor.

İnandırıcı nedenleri olmasa da 3.0 güncellemesine karşı olduğunu dile getiren Torvalds yenis sürümün versiyon numarasının 2.6 olacağını söylüyor. Her şeyden önemlisi yeni çekirdeğin ölçeklenebilir olması ve büyük değişiklikler için noktalı olarak ifade edilebilmesi gerekiyor.
Torvalds, tüm önemli yeniliklerin 2.6 serisine ekleneceği konusunda umutlu ancak tüm kullanıcılar da memnun edilemeyebilir. Şu ana kadar sadece dağıtıcılar tarafından sunulan Logical Volume Manager gibi daha çok Enterprise fonksiyonlarının sunulacağı düşüncesi ise hayata geçiriliyor.

2.6 çekirdeğindeki yenilikler
Kernel 2.5 her ihtimale karşı optimize edilmiş bir entegre Scheduler’a sahip, muhtemelen Journalin dosya sistemler JFS ve XFS’de sabit bir bileşen olacak ve sanal hafızların yönetilmesi de mümkün kılınacak.
Bazı yenilikleri, örneğin Next Genration Posix Threading desteği, günümüzdeki dağıtımlarda da bulmak mümkün. Aygıt sürücüleri ve güç yönetiminin yenilenmesi sayesinde ACPI de Linux altında normal olarak kullanılabilecek.

Okuyucu Yorumları