Yeni Llano işlemciler hızlı ve tasrruflu

AMD'nin bugün ortaya çıkarttığı yeni canavar, masaüstü ve dizüstü PC'leri yeni bir çağa taşıyacak!

AMD'den müthiş bomba!

AMD'nin yeni Llano APU'su işlemci, grafik birimi, bellek kontrolcüsü ve güney köprüsünü bir araya getiriyor. Tek bir yonga ile birden fazla ihtiyacı karşılayan bu birleşik işlemciler, bir diğer adıyla Application Processing Unit'ler (Uygulama İşlem Birimi), dizüstü ve masaüstü bilgisayar fiyatlarının ucuzlamasında büyük bir rol oynarken performans ve güç tüketimini de yeni boyutlara taşıyor.

Dört çekirdekli işlemci, kuzey köprüsü ve DirectX 11 destekli ekran kartını tek bir yongaya sığdıran AMD, kullanıcıların harici ekran kartlı dizüstü bilgisayar alarak pil ömründen feragat etmesinin önüne geçiyor. Dahili grafik yongası ile harici ekran kartı performansı sunan LLANO, rakip Intel'i hem performans hem de özellik açısında geride bırakacağa benziyor. Zira firmanın yayınladığı bazı testlere bakacak olursak LLANO APU birçok oyunda saniyede 30 kare gösterebilirken aynı kategorideki Sandy Birgde işlemci snaiyede ancak 10 kare işleyebiliyor.

Yine APU'nun DirectX 11 desteğine de değinen AMD, bu desteğin hala rakiplerinde olmadığının altını çiziyor. Ufak bir de gösteri yapan firma, LLANO APU'ların DirectX 11 destekli Alien vs Predator'u saniyede 40 kare ile oynatabildiğini gözler önüne seriyor. Aynı oyunu DirectX 11 desteği olmayan Sandy Birdge ile oynamak istediğinizde hata mesajıyla karşılaşmanız ise gözlerden kaçmayan bir ayrıntı oluyor. APU'daki dahili grafik yongasının HD 6470M'den dahi daha hızlı olduğunu da belirtmemizde fayda var.

10 saat pil ömrü

10 saat pil ömrü
VISION logolu dizüstü bilgisayarların pil ömrü çok uzun.

Dizüstü bilgisayarlarda performanstan ödün vermeden 10 saat pil ömrü sunmak sanıldığı kadar kolay bir işlem değil. Özellikle de dört çekirdekli bir işlemci ve harici bir ekran kartı olan sisteminiz varsa 10 saat pil ömrü sizin için ancak bir hayal olabilir. AMD'nin LLANO platformu ise güç tasarrufu konusunda da epey geliştirilmiş. Bu bağlamda artık dört çekirdekli bir işlemciniz ve harici ekran kartı performansı sunana bir grafik biriminiz olmasına rağmen bilgisayarınızı 10 saat kesintisizi kullanabileceksiniz.

AMD, ATI'ı satın aldıktan sonra her zaman grafik çekirdeğini nasıl işlemcinin içerisine mükemmel bir şekilde yerleştirip bundan mümkün olan en yüksek verimi alabilirim diye düşünüyordu. LLANO ile firmanın uzun süreli bu stratejisinin meyvelerini vermeye başladığını görüyoruz. Zira yeni APU'lar ile sadece grafik performansı değil, videoların ve resimlerin de daha başarılı görünmesi için yeni teknolojiler sunulduğunu görüyoruz.

Tüm bunların yanında dahili USB 3.0 desteği -bugüne kadar harici yongalar ile sunuluyordu- ve HDTV'nize kablosuz görüntü aktarma gibi teknolojiler de yeni AMD işlemcili dizüstü bilgisayarlarda göreceğimiz özellikler arasında. En iyi güç tüketimi ve performans için gerektiğinde devreye giren Turbo Core teknolojisi de sunulan bir başka özellik.

Son olarak bu teknolojilere sahip dizüstü bilgisayarları satın almak için AMD VISION logolu dizüstü bilgisayarları tercih etmeniz gerektiğini de belirtelim.

Okuyucu Yorumları