Yeni mobil arama motoru geliyor

Avrupa'nın en büyük telekom grupları, yeni bir mobil arama motoru yapmak üzere...

Google'a dev rakip

Aralarında Vodafone, France Telecom, Telefonica, Deutsche Telekom, Hutchison Whampoa, Telecom Italia ve bir Amerikan şirketi Cingular'ın da bulunduğu teknoloji devleri bir araya gelerek, her yıl mobil teknoloji endüstrisindeki gelişmelerin tanıtıldığı ve bu sene Barselona'da düzenlenecek olan fuarda gizli bir toplantı yapacaklar. Açığa çıkan ilk bilgi ise Google ve Yahoo'nun mobil cihazlardaki arama motorlarına rakip olacak yeni bir mobil arama motorunun kurulacağı yönünde.

Cepten internet kullananlar arttı

Avrupa çapında kullanıcıların, cep telefonları aracılığıyla her geçen gün çok daha fazla sayıda internet bağlantısı gerçekleştirmeleri üzerine reklam gelirlerinden daha yüksek pay almayı düşünen şirketler, bu gelirleri yeniden teknolojiye yatırım amaçlı kullanmak istiyor.

Google'ın halen Vodafone ve T-Mobile ile anlaşmaları sürüyor. Hizmet kapsamında bazı cep telefonlarının içinde Google arama motoru yüklenmiş şekilde satışlar da gerçekleştiriliyor. Ancak Google'ın mobil arama motoru üzerinde halen sponsor linkler ve reklam satışlarına başlanmadığı için bir gelir sağlanamıyor.

Yahoo ise Vodafone ile anlaşmaya sahip ve sponsor linklere izin veriliyor. Yeni kurulacak olası arama motoru piyasaya çıktığında bu anlaşmaların ne olacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Neden bu kadar popüler?

Mobil arama, potansiyel olarak masaüstü bilgisayarlarda kullanılan arama motorlarına oranla kullanıcılar ve reklam verenler için çok daha karlı.

Reklam verenlerin bu olaydaki getirisi arama motorlarının bölgesel çalışıyor olması ve belirli alandaki kullanıcılar tarafından kullanılması. Dolayısıyla hedef kitleye doğrudan ulaşma şansını yakalıyorlar.

Aramayı yapan kullanıcılar ise bu yerel arama motorlarında arma yaptıklarında yaşadıkları yere özel sonuçlar üretilebildiği için istedikleri bilgiye çok daha çabuk ulaşabiliyorlar.

Okuyucu Yorumları