Yeni nesil Centrino'yu test ettik!

Intel'in yeni nesil mobil platformu Centrino 2, CHIP Online farkıyla testte...

İlk test: Centrino 2

Intel'de jenerasyon değişikliği var: Centrino 2, şimdiye kadar birçok kez yenilenmiş olan Centrino-platformunun yerine geçmiş durumda. İşte bu yüzden şu sıralar yeni bir laptop arayanlar bu platformu kullanan modellerin çoğalmasını beklemeli; çünkü buna değecek.

Tam beş sene önce Intel mühendisleri ilk Centrino-notebook-platformunu gün ışığına çıkardılar. İşlemci, yonga seti ve iletişim modülünden oluşan kombinasyon bu süre içerisinde üç kez yenilendi. Ama artık yeni bir neslin vakti geldi: Centrino 2.

Yeni üretim süreçleri, ilerlemiş kablosuz tekniği ve düşük bellek fiyatları sayesinde Centrino 2, selefine göre daha fazla performans, daha büyük bir donanım ve daha fazla pil süresi sunuyor; elbette makul bir fiyata. Bu yeni platformu ve işlemcileri sunan ilk laptop'lar yavaş yavaş piyasaya sürülmeye başlandı bile...

Gerçekler: Centrino 2 bunları sunuyor

Gerçekler: Centrino 2 bunları sunuyor
Acer Aspire 5930: Centrino 2'li ilk laptop'lardan biri.

Yonga setlerinin ismi GM45, GM47 ve PM45. DDR2 belleklerin (DDR2-800/PC2-6400) yanında DDR3 standardı da (DDR3-800/PC3-6400 ve DDR3-1066/PC3-8500) desteklenecek.

Enerji dostu
İlk olarak 45nm-HKMG-yarı iletken tekniğini (High-K Metal Gate transistorlar) baz alan beş adet Intel Core 2 Duo işlemci piyasaya sürülüyor. İşlemcilerin ikinci seviye önbellekleri (Second-Level-Cache) 6 MB'a kadar çıkabiliyor, Front Side Bus ise 1066 MHz. Bu beş işlemcinin üçü enerji tüketimini yaklaşık yüzde 30 düşürerek 25 Watt'a indirgeyebilecek. Toplamda Blu-ray diskte bulunan HD-çözünürlüğündeki bir filmi tek pil dolumu ile aralıksız seyretmek mümkün hale geliyor.

Enerji tasarrufunu sağlayan diğer etken ise "Deep Power Down" ismindeki teknik. Bu yöntem ile işlemciler sadece çekirdek hızlarını düşürmekle kalmıyor, bilakis L2 önbelleğini de kapatıyor. Bu sayede boşta kullanım sırasında çekilen performans minimum seviyeye inmiş oluyor.

Daha hızlı ağ
Mobile Intel 45 Express yonga seti Intel WiFi Link 5000 serisinin WLAN bileşenleri ile beraber geliyor: Bunlar Wireless 802.11n-ağlarına daha hızlı kablosuz erişim sağlayabiliyor. Maksimum hız 450 MBit/s. Sonuç olarak 802.11a/g tekniğine göre erişim hızı beş kat daha artmış oluyor, kapsama alanı ise en fazla üç katına çıkıyor.

Grafik gücü
Yeni yonga seti daha fazla WLAN gücünün yanında daha fazla grafik performansı da sunuyor. GMA X4500HD bunu mümkün kılıyor. GM45 ve GM47 yonga setleri DVI/HDMI ve DisplayPort arayüzleri ile satışa sunulacak. Hybrid Graphic (melez grafik) desteği ile kullanıcı, sistemi yeniden başlatmaya ihtiyaç duymadan ekran kartı ve onboard-grafik arasında seçim yapabilecek. Eğer yüksek grafik gücüne ihtiyaç yoksa harici ekran kartı devre dışı bırakılıp enerjiden tasarruf yapan, bütünleşik grafik çözümü kullanılabilir. Bu sayede daha fazla pil süresi sağlanabilir.

İlk test: Centrino 2 bunu getiriyor

İlk test: Centrino 2 bunu getiriyor
WiFi Link 5110: Eski Centrino neslinden çok daha hızlı.

Centrino 2'li bir test sistemi ile yaptığımız ilk testte bu yeni platform, vaat ettiklerini yerine getirip getirmediğini göstermek zorunda kaldı. Sonuçlar kesinlikle tatmin ediciydi.

Özellikle yeni WLAN kartı WiFi Link 5110 testte etkilemeyi başardı: Uygun gönderim şartları altında sabit olarak saniyede 106 MBit iletim hızına ulaştı; şu ana kadar tarafımızdan ölçülen en yüksek hız. Karşılaştırmak gerekirse: Centrino-notebook'ların WLAN'ı burada ancak 70 MBit'e çıkabiliyordu. Yeni WLAN, zor şartlar altında daha fazlasını sundu: Üç duvar ve 20 metrelik bir uzaklıktan 31 MBit/s son derece iyi. Eski Centrino'lar bu durumda sadece tek haneli değerler sunabiliyordu.

Grafiklerde belirgin bir yükselme
GMA X4500HD grafik yongası da ikna etmeyi başardı. Intel'in vaat ettiği iki kat daha fazla hız, kısmen gerçekleşti. GMA X4500HD 3DMark2005'de 1545 puan elde etti. Counterstrike Source benchmark'ında ise durum daha da etkiyiciydi: Notebook testte saniyede 63 kare değerine ulaştı. Temel olarak şunu söyleyebiliriz ki, yeni bütünleşik grafik çözümü Nvidia Geforce 8400M'in derecesine ulaşıyor.

CPU'da ufak iyileştirmeler
İşlemcileri ise çok etkileyici bulamadık. Test notebook'umuzda kullanılan T9400, yapılan denemelerde önceden tanıdığımız T9500 ve T9300 arasında yerini alıyor; sürpriz değil. Pil süresi de pek ikna edici değildi: Gerçi güç tüketimi boşta iken 24'den 16 Watt'a düştü ama test cihazı Office modunda selef model Santa-Rosa'dan ancak 10 dakika daha fazla dayandı.

Okuyucu Yorumları