Yeni Nesil Telefonlar, Düşünülenden Zararlı!

Akııllı telefonların çevreye zararı, yeni araştırmalara göre tahmin edilenden çok.

Telefonlar çevreye zararlı!

Akıllı telefonlar küçüldükçe, onların çevreye daha az zarar vereceğini öngörebiliriz. Oysa ki gerçek, hiç de öyle değil. Birkaç yıl önce piyasaya sürülen bilgisayarlardan çok daha fazla işlemci gücüne sahip akıllı telefonlar, "yeşil üretim sürecinden" katbekat uzaktalar. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, dünyada bir karbon izi bırakıyor olabilir; ancak akıllı telefonlar da onlardan geri kalmıyor.

İngiltere'nin Manchester Üniversitesi'nde yayınlanan araştırmalar, küçük akıllı cihazların da çevreye ciddi sorun yaratabileceğini ortaya döküyor. Araştırmacılar; hantal bilgisayarlar ve akıllı telefonlar arasındaki farkları ayrıştırdılar. Hantal bilgisayarlardan ceplerimizdeki şık akıllı telefonlara geçtiğimizde bile, teknolojinin çevre üzerindeki genel etkisinin daha da kötüleştiğini görüldü.

2007'de karbon ayak izi düzeyi yüzde 1-5 arasındaydı. Akıllı telefonlar nedeniyle, 2040 yılına kada bu oran yüzde 14 seviyesine ulaşacak. Akıllı telefonlar ne kadar küçük olursa olsun; karbondioksit salınımları ve SAR değerleri çevreye ciddi zarar verecek. Sıfırdan bir akıllı telefon oluşturmak, en az iki yıl boyunca toplam karbondioksit emisyonlarının yüzde 85 ve yüzde 95 arasındaki değerleri temsil eder. Akıllı cihazların içlerindeki değerli metaller ve nadir bulunan maddeler, tasarımda ciddi rol oynar.

Dünyanın zirvesinde yer alan Apple ve Samsung gibi üreticiler akıllı telefonlarımızı geliştirdikleri her yeni modelle, yeni cihazlar satın almamızı salık veriyor. Lakin eski modellere biraz daha uzun süre tahammül edebilirsek, akıllı telefon sektörünün karbon ayak izi önemli ölçüde azaltılabilir

Akıllı telefonlar söz konusu olduğunda karbon ayak izimizi nasıl azaltacağız?

Yapabileceğimiz ilk şey, akıllı telefonlarımızı düzenli olarak yenilemekten vazgeçmek. Eğer Galaxy Note 8 sahibiyseniz Galaxy Note 9 almanız şart değil. Apple modelleri için de aynı şartlar geçerli. Öncü modeller sayesinde istediğinizi elde edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları