Yeni nesil torrent sistemine AB desteği

Tüm dünya torrent'i fena halde köşeye sıkıştırmışken, bu yeni yazılım kafaları karıştırdı...

Gel de çık işin içinden...

Hızlı ve etkili bir şekilde dosya paylaşımı için en önemli yöntem olan P2P ağlarının yasal sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Torrent üzerinden paylaşılan telif hakları korunan eserlerin durumu günümüzde hala devam eden pek çok davanın konusu. Ama bu sırada bu konudaki çalışmalar da devam ediyor. Üstelik Avrupa Birliği'nin sağladığı maddi yardımlarla...

Yeni geliştirilen Tribler adı verilen bir P2P dosya paylaşım uygulaması, güncel torrent programlarının en önemli sorununu ortadan kaldırıyor. Yani torrent dosyalarının merkezi bir sunucuda saklanması ihtiyacı. Bu sayede sunucuda meydana gelen bir aksaklık veya sunucunun kapatılması durumunda dosya paylaşımı kesintiye uğramayacak.

Daha hızlı dosya arama ve depolama olanağı sunan Tribler teknolojisi aynı zamanda sahte dosyaların kontrolünü de son derece hızlı ve otomatik bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ama Tribler ile ilgili belki de en ilginç detay, geliştirilmesi için Avrupa Birliği fonundan maddi yardım alıyor olması. Bu durum AB vergilerinin korsana harcandığı yorumlarına da neden olurken, projenin başındaki Delft Teknoloji Üniversitesi'nde görevli Dr. Johan Pouwelse paranın doğru amaçlarla kullanıldığının altını çiziyor.

Triblerşu adresten inceleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları