Yeni Organlar, Aslında Organ Değilmiş!

İnsan vücudunda keşfedilen iki "yeni organ" aslında zannedildikleri gibi organ değiller!

Yeni organlar, gerçekten organ mı?

2018, bir an için yeni organ keşiflerinin olacağı bir yıl gibi göründü. Ocak ayında Limerick Üniversitesindeki ameliyat profesörü Dr. Calvin Coffey, "mezanter" isminde yeni bir organ keşfettiğini ilan etti. Daha sonra Mart ayında, yeni bilim dergisi Scientific Reports, akciğerleri, sindirim yollarını ve arterleri çevreleyen sıvı dolu bir zar olan intersiyumu da organ ilan etti. Eğer tıp dünyasının geri kalanı tarafından doğrulansaydı, bu buluşlar insan vücudu hakkındaki kavrayışımızı devrimsel bir biçimde etkileyebilirdi. Ama bir problem var ki o da şu: Bu yeni "organ"ların biyolojik yapıları aslında organ değil.

Dalhousie Üniversitesi Anatomi ve Nörobiyoloji Anabilim Dalında Profesör olan Dr. Paul Neumann, şöyle konuşuyor: "Birilerinin yeni organ bulduklarını iddia etmeleri çok nadir bir şeydir ve uluslararası anatomi topluluğu bunlara sadece gülüyor. İddialar anatominin dışından geliyor ve genel olarak, yetersiz bilgiyle varılmış sonuçlar olarak görülüyorlar."

"Genel olarak, söylediklerinin önemini 'bu bir organdır' diyerek arttırmaya çalıştıklarını düşünüyoruz." diyen Neumann, "Sanki organ olmanın bir şey için özel bir önemi var. Önemli olmak için bir organ olmanıza gerek yok." diye ekledi.

Örneğin mezanteri ele alalım. İlk olarak 1879'da açıklanan bu yapı, bağırsağın belli kısımlarını desteklemeye ve bağlamaya yarıyor. Sinirleri, kanı ve lenf damarlarını taşırken bağırsaklarınızın karın duvarına temas etmesini ve oraya doğru büyümesini önlüyor. Neumann, "Eğer mezanteriniz kesilseydi, bağırsağınız ölürdü, ve siz de onunla birlikte ölürdünüz." diye açıkladı.

Ama sırf bizi hayatta tutmada kritik bir rol oynadığı için, otomatik olarak organ statüsüne yükselmiyor. Neumann'ın söylediğine göre, "Özel bir işlevi olmalı." Şu anki organ tanımımıza göre, bir organı organ yapan temel üç özelliği var: Birden fazla türde dokudan meydana gelmesi, ayrı bir ünite olarak bulunması ve özel bir işlevinin olması.

Mezanter, bu kriterlerden yalnızca iki tanesine uyuyor. Yani özel bir işlevi yok.

Neumann'ın söylediğine göre, mezanter, yemek borusundan daha fazla organ değil. Ama şu da gerçek ki, organ tanımı konusundaki belirsizlikler de bu tarz iddiaların karışıklık yaratmasına sebep oluyor. Yine Neumann'a göre, mezantere gelene kadar vücutta organ sayılabilecek birçok salgı bezi bulunuyor.

Okuyucu Yorumları