Yeni örümcek türü, suyun altında bile yaşıyor

Dünya üzerinde yaşayan ve yeni keşfedilen canlı türlerine, şimdi de şaşırtıcı bir örümcek eklendi!

Suyun altında bile yaşıyor!

Avustralya'nın örümcek türleri oldukça fazla ve yeni örümcek türleri bulunmaya da devam ediliyor. Hatta Brisbane, Queensland'de 9 Mart tarihinde yeni ve oldukça zarif bir örümcek türü daha bulundu. Bu yeni örümcek türü, ünlü bilim adamı Brian Greene onuruna adlandırıldı.

Su örümceği ailesi Dolomedes üyesi Dolomedes briangreenei, suyun yüzeyindeki titreşimleri veya dalgaları kullanarak avını bulabiliyor. Dolomedes briangreenei, türünün diğer örnekleri gibi koyu kahverengi tüylerle kaplı ve erkeklerin başında beyaz çizgiler bulunurken, dişiler bej çizgilere sahip.

Bu tüyler, suya dayanıklı yapıları sayesinde örümceğin suyun üzerinde hareket edebilmesini sağlıyor. Ayrıca bu örümcekler suyun altına da hareket edebiliyor. Örümceğin tüylerinde hapsedilen hava, örümceğin çevresinde bir hava balonu oluşturuyor ve örümcek, bu havayı kullanarak suyun altında nefes alabiliyor.

Bu örümcek ailesinin büyük üyeleri, balıklar ve kurbağalar gibi hayvanlarla besleniyor. D. Briangreenei de bu büyük üyelerden biri ve avlanmak için, arka bacakları ile kıyıya tutunurken, diğer bacaklarını suyun içerisine uzatıyor. Bu konumda dururken de sudaki titreşimler ile avının konumunu bulabiliyor. Bu sistemi, ağ ören bir örümceğin ağındaki titreşimleri fark etmesine benzetmek mümkün.

Örümcek, sadece avının bulunduğu yönü ve mesafesini değil, ne kadar büyük olduğunu da algılayabiliyor ve suya düşen bir yaprak ile hayvanlar arasındaki farkı ayırt edebiliyor. Avını bulduktan sonra da hızlı bir şekilde suyun üzerinde koşarak, bacaklarının ucundaki küçük pençeler ile avını yakalıyor. Bu noktada da avlarını felç ederek, yemek için karaya çıkartabiliyor.

Avustralya'da pek çok ölümcül örümcek türü olmasına rağmen, Dolomedes ailesi bu türlerin arasında yer almıyor. Bu yüzden de insanların telaşlanmasına sebep olacak bir durum söz konusu değil...

Okuyucu Yorumları