Yeni OS X hakkında her şey!

Apple'ın yeni işletim sistemi Mountain Lion'un tüm yenilikleri ve fazlası içeride...

Yeni OS X hakkında her şey!

Hüseyin Cem Köylü

Mac OS X Lion'un yayınlanmasının üzerinden henüz sadece 7 ay geçmişken, Apple selefi OS X Mountain Lion'u geçtiğimiz hafta tanıttı. Mountain Lion 100'ün üzerinde yeni özellik getiriyor ve iOS cihazlarla daha iyi etkileşim sağlıyor. iOS uygulamalarının ve özelliklerinin çoğu Mountain Lion 10.8'de de var. Örneğin, Game Center ve Notification Center gibi iOS5 özellikleri artık masaüstünde de karşımıza çıkıyor. Ayrıca iCloud entegrasyonu ve senkronizasyonunda da geliştirmeler yapılmış. Aynı şekilde notlar ve hatırlatıcı da yeni özellikler arasında.

iOS 5'te yapılan Twitter entegrasyonu burada da geçerli. Sosyal medya, yeni işletim sisteminde büyük role sahip. Fotoğraf ve videoları doğrudan Flickr ve Vimeo gibi servislere yükleyebiliyorsunuz. Eğer Apple TV'niz varsa, AirPlay üzerinden masaüstünüzü 720p kalitede televizyonunuza yansıtabilir, fotoğraflarınızı görebilir ve videolarınızı izleyebilirsiniz.

Gatekeeper, yeni Messages ve fazlası... Haberimizin ikinci sayfasında...

Gatekeeper ve yeni Messages...

Gatekeeper ve yeni Messages...

Yeni işletim sisteminin güvenliğinden Gatekeeper sorumlu. Gatekeeper, kullanıcıların zararlı yazılımları yüklemesini önlüyor. 3 kademeli güvenliği sayesinde ister en düşük seviyede istediğiniz kaynaktan uygulamaları yükleyebiliyor, isterseniz maksimum seviyede sadece Mac Apple Store'un sunduğu olanaklardan faydalanabiliyorsunuz.

Yeni mesajlaşma uygulaması ile Macler, iOS cihazlar ve AIM, Jabber, Yahoo! Messenger ve GTalk gibi servisler arasında iletişim kuruluyor. Ayrıca, mesaj uygulaması üzerinden fotoğraflar ve videolar da gönderilebilecek. Mesajlar (Messages), daha önce Mac OS'ta kullanılan iChat uygulamasının yerini alıyor. Mesajlar uygulamasının Beta versiyonu şu anda indirilebilir durumda.

Mac OS X 10.8 Lion Mountain'in 2012 yazının sonlarına doğru yayınlanması bekleniyor. Geliştirici önizleme sürümü ise kayıtlı Apple geliştiricileri için şu anda hazır durumda...

Okuyucu Yorumları