Yeni Overclock Kralı Intel Core2 Duo E43

Intel'in yeni çift çekirdek işlemcisi Core2 Duo E4300 ile hız sınırlarını zorlayın

Yeni Kral: E4300

Extra Ücret ödemeden %50 daha fazla performans!

Sadece 150 Euro'luk, Intel'in yeni çift çekirdek işlemcisi core2 Duo E4300 ile hız sınırlarını zorlayın. Size sunacağımız birkaç kolay işlem ile bu küçücük işlemcinin hız potansiyalini gözlerinize inanamayacağınız şekilde artırabileceksiniz. Bu yazıda tüm bu overclocking işlemlerini bulacaksınız.

Core2 Duo E6300'ün hızına ve kalitesine, birkaç kolay taktikle elinizde var olan Core2 Duo E4300 ile kolayca ulaşabilir ve hatta geçebilirsiniz. E6300'lerde yapılacak overclock işlemi ise daha önceki PentiumD805'lerdeki kadar olumlu sonuçlar vermeyebilir. Ancak E4300'ün modifiye gücü Athlon 64 X2 6000+ gibi yüksek ücretli ve kapasiteli işlemcilerle yarışacak güçte. Sonraki sayfalarda tüm modifiye işlemlerini ve sonuçlarını bulabilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar:
Overclock yapmak birçok riski de beraberinde getirir ve bu konuda size sisteminizle ilgili bir garanti veremeyiz ve yaptığınız modifiye işlemlerinden sonra ortaya çıkacak sorunlardan sorumlu tutulamayız. Overclock işlemi yapmak istiyorsanız bilinçli bir kullanıcı olmanız ve sisteminizin özelliklerini çok iyi biliyor olmanız gereklidir.

Overclock İşlemindeki Temeller

Overclock İşlemindeki Temeller

Bir Core2 Duo E4300 işlemci overclock yapmaya en uygun şartları oluşturabilirsiniz. Bu işlemci ailesi barındırdığı mimari ile modifiye yapmaya oldukça uygundur. İş potansiyali olarak yüksek çalışma hızı sağlayacak ortamı hazırlayalım.

Tüm işlemcilerin Front side bus denilen (kısaca FSB) Türkçe olarak önyüz veri yolu diyebileceğimiz MHz cinsinden bir çalışma frekansı vardır ve Core2 Duo işlemciler FSB1066 (266 MHz x 4) ile çalışır. Bunların en küçüğü de FSB800 (200MHz)'dir.

Bu durumda E4300 kuzey köprüsü çipsetinde saniyede 6,25Gigabyte'lik işlem hızına ulaşırken toplamda saniyede 8,33 Gigabyte'lik işlem gücüne erişebilirler.


En Uygun Core2-Duo-Platformu

Overclock yapmadan önce bilmeniz en önemli şey kullandığınız Board'un bu işlemlere uygun olup olmadığıdır. Biz kendi test merkezimizde board olarak Asus P5B-E Plus modelini kullandık. Overclock esnasında işlemci hiç olmadığı kadar hızlı çalışacağı için ısınma da buna bağlı olarak artacaktır. Bu yüzden işlemcinin oldukça serin tutulması gerekir ve bunun için de tedt merkezimizde Arctic Cooling Freezer 7 Pro fan kullanıldı. Overclock'un kalbide tabi ki hız aşırtması yapılacak işlemcinin E4300 ve FSB1066'da olmasıdır. Board üzerindeki bellekler de DDR2-667 ya da 533MHz veri hızına sahip olmalıdırlar.

İşte overclock yapmak için test merkezinde kullanılan makinanın donanım özellikleri:

İşlemci : Intel Core2 Duo E4300 (2MB L2 Ön Bellek)
Mainboard : Asus P5B-E Plus (i965p-Çipset)
Ram : Corsair TWIN2X1024-6400C4 (DDR2-800, CL4)
İşlemci Fanı : Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Grafik Kartı : MSI Radeon X1900XTX-VT2D512E

Bunlar da overclock yaparken ihtiyaç duyulan yazılımlar :

Prime95 : Durağan bilgisayar testleri yapar.
3DMark06 : Grafik ve stabil bilgisayar testi yapar.
PCMark05 : Tam bir uygulama testi yapar.
CPU-Z: işlemci ile her türlü bilgiyi ekrana döker.
PC Probe II : İşlemci hızını ve tam sıcaklığı ekrana getirir.

En Önemli Adım : Başlangıçta 2,4 GHz'ye Ulaşmak

En Önemli Adım : Başlangıçta 2,4 GHz'ye Ulaşmak

Core2 Duo E4300 ile başarılı bir modifiye : İlk yapılması gereken FSB hızını 266 MHz doğrulamak bu da FSB1066 demektir. Bu sizi %33'lük bir performans artışına, eğer biraz da şansınız varsa %50'lik bir artışa ulaştırabilir.

Her işlemcinin bir iç frekansı vardır. Front Side Bus denilen (kısaca FSB), yani önyüz veri yolu diyebileceğimiz MHZ cinsinden bir çalışma frekansı vardır ve bunun yanında her işlemcinin bir çarpan kat sayısı mevcuttur (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile FSB hızını çarptığımızda işlemcinin asıl MHz'ini bulmuş oluruz. Core2 Duo E4300, 200 MHz'lik bir çalışma frekansına sahiptir. Dokuz adet çarpan kat sayısı bulunduğundan dolayı işlemci hızı standart olarak 1,8 GHz'tir.

Adım 1:
İlk adımda Asus'un ana sayfasından "Asus Update V7.09.02" ile BIOS-update'ini başarıyla gerçekleştirmek gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Bios güncelleştirmesinin gerçekleştiğinizden, yeni Bios versiyon numarasını gördüğünüzden emin olun.

Adım 2 :
BIOS ayarlarına girin ve "Load Setup Defaults" ayarlarını onaylayıp board ayarlarınızı ilk anki haline döndürün ve yaptığınız işlemi kaydedin.

Adım 3:
BIOS ayarlarında "Advanced" seçeneğine gidin ve bu menü altında "JumperFree Configuration" a ulaştıktan sonra "AI Tuning" seçeneğini "Manual" yapın. Hemen ikinci sıradaki "CPU Frequency" değerini 266 MHz'ye çekin.

Adım 4:
"DRAM Frequency" değerini "DDR2-800 MHz"e ya da en yüksek çalışma değerine getirin.

Adım 5:
BIOS-Setup'ta ki işiniz bu kadar. Tüm değişikleri "Exit & Save Changes" seçeneği ile kaydedip Setup'tan çıkın. Eğer bilgisayarınız açılırken Boot ekranında, BIOS'unuz 2,4 GHz'I gösteriyorsa başardınız demektir.

Adım 6:
Windows'u açınız.Yaptığınız bu overclock işlemin sonuçlarını görebilmeniz için CPU-Z programının en güncel versiyonunu kurun ve işlemci bilgilerinizi inceleyin.

Adım 7 :
Şimdi yapmanız gereken bilgisayarınızda yaptığınız performans kazanımını test etmek. PCMark05 ve 3DMark06 test yazılımları ile sisteminizin özelliklerini ölçün ve test edin. Mainboard'la birlikte gelen Destek CD'nizdeki PC Probe II programını kullanarak işlemcinizin sıcaklık değerlerini ve çalışma frekanslarını inceleyin. İşlemci sıcaklığınız yaptığınız işlemler sonucu 70C ve üzerindeyse sisteminiz zarar görebilir demektir, en kısa zaman zarfında ilk ayarlarınıza geri dönmelisiniz.Ancak sıcaklık bu değerin altında çıkarsa sistem hızı başarıyla artırılmış anlamına gelir.

Daha Fazlası 3.0 GHz'e Ulaşmak

Daha Fazlası 3.0 GHz'e Ulaşmak

2,4 GHz'lik bir işlemci hızına ulaşmak sizi oldukça memnun edebilir. Ancak kullandığımız test bilgisayarında 2,7 GHz ve 3,0 GHz'lik hızı ulaştık. 3,0GHz'lik bir işlemci hızı, işlemciye daha fazla yüklenmek ve ortaya daha fazla ısı çıkarmak demektir. Doğru ayarlamalarla başarılı bir yükseltme sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir.

%50'lik bir performans artışına daha ulaşmak için önceki sayfadaki adımlarda birkaç değişiklik yapmak yeterli olabilir. 3.adımdaki "CPU Frequency" seçeneğindeki değeri 300'e getirin. 4.adımdaki "DRAM Frequency" ayarını da "DDR2-750 MHz" değerine getirin. Sisteminizin yaptığınız bu değişikliklere vereceği cevap ise 2,7 GHz'lik bir hızdır bu da Athlon 64X2 6000+'ya eş değer bir performanstır. BIOS boot ekranı ve Windows'taki programınız bu değeri veriyor ve sıcaklık problemi yaşamıyorsanız modifiyeyi başarıyla gerçekleştirmişsiniz demektir.

Heyecan Henüz Bitmiyor:

Başarılı overclock sonuçlarına imza atan E4300 işlemcimiz 333Mhz'lik FSB süratiyle 3,0 GHz'lik bir canavara dönüşebiliyor. Tüm Benchmark testlerinde Core2 Extreme X6800EE işlemci serilerinin hızına ve kalitesine ulaşan bu hız aşırtma işleminde de performansıyla E4300 göz kamaştırıyor. Yine adım 3'te belirttiğimiz gibi "CPU Frequency" değerini bu kez 333'e getirin ve "DRAM Frequency" değerini de "DDR2-667 MHz"e getirin. Burada önemli olan "CPU VCore Voltage" değerinin 1,57375 Volt'a ayarlı olmasıdır.

Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra yine işlemci sıcaklığına bakmak yapamamız gereken en önemli şeydir. Yapılacak en küçük hata donanımınıza büyük ve geri dönülmez hasarlar verebileceğinden işlemci sıcaklığı bilgilerini almak en mantıklı seçenektir. Yine PC Probe II programı sayesinde işlemci sıcaklığının 70C'nin altında olduğundan emin olmanız gerekiyor.

CHIP Online Test Merkezinden Deneyimler:

Yapılan performans artırım çalışmaları ile tam anlamıyla başarı sağlanmıştır.Ayarlamalarda yapılabilecek en küçük yanlışlıklar sisteme büyük ve geri dnülmez hasarlar bırabilir.
İşlemci sıcaklığı yapılan işlemler sonucunda asla 80C'nin üzerine çıkmaması gereklidir.Bu da ancak güvenilir ve güçlü soğutma aparatlarıyla sağlanabilir.

İşlemci ömrünün kısa olmaması ve performansında birşey kaybetmemesi için sıcaklık en yüksek 70C2yi geçmemelidir.
Yeni nesil Core2 Duo işlemciler Mainbordlard'larda yapılan doğru BIOS güncellemeleri ve ayarları ile sahip oldukları performansın kat kat üzerine çıkabiliyorlar.

Mainboard'lar üzerinde yer alan Intel Chipset'ler ile FSB ayarlı ve bellek optimizasyonları en uygun şekilde gerçekleştirilebiliyor ve hız artışında etkin rol oynuyorlar.
Kullandığımız test işlemcisi FSB 500 MHz'de dahi başarılı sonuçlara ulaşabilmiştir. Boot ekranında, BIOS'ta yaptığımız tüm değişiklikleri görmüş ve bilgisayar test programlarıyla da bu sonuçlar onaylanmıştır. Bütün bu işlemler işlemciniz ve Board'unuz için ciddi riskler taşır bu yüzden oldukça dikkatli olunmalıdır.

Küçük Büyük Core2 Duo E4300

Küçük Büyük Core2 Duo E4300

Test sistemimizde yaptığımız overclock işlemi ile işlemci 2,7 GHz'ye başarıyla taşınmış ve problemsiz bir şekilde çalıştırılmıştır. En az %50'lik bir performans artışı ile Core2 Duo E4300 daha üst sıralarda yer alan rakiplerini gerilerde bırakmayı başarmıştır.

Okuyucu Yorumları