Yeni oyuncaklarımız

Gameboy geri döndü. Sony, Nintendo ve diğer firmaların yeni taşınabilir oyun konsolları sabit diskler, aktif ekranlar ve W-LAN’la donanmış olarak geliyor.

Yeni oyuncaklarımız

MP3 çalar, oyun cihazı, PDA, bellek kartı derken mobil dünyaya ayak uydurmaya çalı- şan insanların ceplerinde yer kalmıyor. Mobil oyun konsollarının bir sonraki kuşağı ise bu handikapı gözeterek gelişiyor. Sony’nin taşınabilir Playstation’ı PSP, Nintendo’nun katlanabilir konsolü DS ve VIA’nın Eve’i ekrana yalnızca oyunlardan fazlasını getirebiliyor. Bu cihazlar, “hepsi bir arada” felsefesi ile üretilecekler ve birer multimedya merkezi olarak pazarlanacaklar.

Sony’nin PSP’si ve Nintendo’nun DS’i

Sony PSP’nin görülebilir ekranı 16:9 oranında ve 480 x 272 pixel boyutlarında. Ekranın 4,5 inçlik boyutu mobil oyun konsolları alanında bir rekor. Stereo ses ve grafik sunumu da Playstation 2’den aşağı kalır değil. Cihazın gücünü 333 MHz’lik PSP işlemcisi ve genişletilmiş bir 3B grafik motoru sağlıyor. Oyunlar, müzik, yazılım ve filmler, UMD’ler (Universal Media Disc, 60 mm, 1,8 GB kapasite) üzerinden yükleniyor. USB 2.0 ya da W-LAN (802.11b) üzerinden diğer PSP kullanıcılarına bağlantı olanağı mevcut.

Buna karşılık Nintendo’nun DS’si 128 MB belleğe, iki CPU’ya (ARM7, ARM9) ve ayrı iki tane 3 inçlik ekrana sahip. Böylece ekranlardan biri kahramanın taşıdıklarını gösterirken, diğerinden ise oyuncu, karakterini yönetebiliyor. ‹kinci ekran aynı zamanda dokunmatik özelliği ile veri girişini de sağlıyor. W-LAN ya da Bluetooth üzerinden bir oyuna 16 kişiye kadar oyuncu katılabiliyor.

Her iki aygıt da 2005’te piyasada olacak. PSP yaklaşık 350 Euro’ya satılacakken Nintendo’nun konsolu yaklaşık 170 Euro ile daha hesaplı olacak gibi görünüyor…

Eve: Dik açıda Windows XP

VIA’nın Eve’i aslında konsol formatında bir PC. Aygıtta piyasada bulunan PC oyunlarını (tüm oyunlar) canlandıracak ve çokluortam platformu olarak hizmet verecek şekilde düzenlenmiş bir Windows XP yer alıyor. Eve x86 mimarisi üzerine kurulmuş ve güç tasarruf moduna sahip bir Eden-N-CPU (533 MHz) ile 128 MB RAM’den güç alıyor. Yazılım ve dosyalar 20 GB’lık sabit diskte saklanıyor. Eve dış dünyayla kontağı USB 2.0, W-LAN ya da PCMCIA yuvası üzerinden kuruyor. 4 inçlik ekranı ve 5.1 formatı nda ses desteği bulunan cep bilgisayarının fiyatının ise 400 Euro’dan ucuz olması beklenmiyor. ‹şlev çeşitliliğine istinaden Sony’nin PSP’sinin ve Nintendo’nun DS’inin piyasayı bir çırpıda ele geçirmesi ve halihazırda piyasada bulunan diğer avuçiçi oyun cihazları nı alaşağı etmesi büyük bir ihtimal. Eve denemesinde de bu başarının mümkün olup olmayacağı, tüm PC oyunlarının iddia edildiği gibi bu yeni katlanabilir PC üzerinde çalışıp çalışmayacağına bağlı.

Okuyucu Yorumları