Yeni Teknoloji, Kavgaları da Önleyebiliyor!

İki insan kavga etmeye başlamadan beş dakika önce kullanıcısına bildirim gönderen bir teknoloji mümkün mü? Görünüşe göre, artık mümkün!

Teknoloji, kavgaları da önleyebilir mi?

Teknoloji, yavaş bir şekilde yeteneklerimizi ele geçiriyor ve etrafımızdaki şeylere (insanlar dahil) dikkat etme ihtiyacımızı bastırıyor. İlginç bir şekilde bizler de bu durumdan hoşlanıyoruz ve yüklerimiz kalkmış hissi ile doluyoruz. Artık telefonlarımız bize fikir ve hatta cevaplar verebiliyor. Bazı şeyler, sadece bir kenarda oturup boşluğa baksak bile gerçekleşebiliyor.

Hislerimizden kurtulmanın bir sonraki adımı ise University of Southern California'dan gelmekte. Araştırmacılar, insanların tartışmalarını gerçekleşmeden ortadan kaldırmayı hedefleyen bir teknoloji üretmeyi kendilerine görev olarak seçmişler. Hedef, tartışmada öfkenin etkisi ile ayakkabıların, şişelerin fırlatılmasını veya affedilemeyecek kelimelerin kullanılmasını engellemek.

Projede, araştırmacıların "bir ilişkideki sarsıntıları, takırtıları ve sallantıları ölçen bir sismograf (depremölçer)" olarak tanımlanan bir ürün ortaya çıktı.

Tabii ki bu ürünün çalışması için gerekli olan ilk şey, bir ilişkideki gerginliğin miktarını ölçmekti. Günümüzde hemen her şeyin sayılara dönüştürülebilmesinin bir örneği olarak da araştırmacılar, bir çiftin kullanabileceği ve vücut sıcaklığını, kalp ritmini, teri ve ses kayıtlarını analiz eden bütün cihazları topladılar. Ayrıca bu denkleme dil içeriği ve ses yoğunluğu gibi ölçüleri de dahil ettiler.

Analizin tamamlanmasının ardından da kendi algoritmalarını çalıştırdılar. Araştırmacılar, algoritmalarının çiftler arasındaki tartışmaları yüzde 86 başarı ile belirleyebildiklerini iddia ediyor. Böylelikle de artık çiftlere tartışma başlamadan beş dakika önce bildirim gönderebilecek bir giyilebilirin temelini attıklarını düşünüyorlar.

Ancak bu cihazın arkasındaki amaç gelir elde etmek değil. Bu çalışma tamamen araştırma için yapılmış durumda. Araştırmanın mühendislik yöneticisi Shri Narayanan'ın söylediğine göre asıl hedefleri, insan biyo-davranış sürecini analiz ederek ve ölçerek, insan durumu hakkındaki bilimsel bilgilerimizi genişletmek.

Yine de bu tip bir teknoloji ile donatılan özel bir giyilebilir cihazı bir anda raflarda görürseniz şaşırmayın. Ne de olsa, teknolojinin önünde durmak çok zor...

Okuyucu Yorumları