Yeni Yok Edici Piyasada

Geforce2 GTS ve Geforce2 MX’ten sonra şimdi de, sadece belli başlı firmalar tarafından kullanılacak olan nVidia’nın yeni bombası Geforce2 GTS Ultra chip’i piyasayı alt üst etmeye kararlı.

Yeni Yok Edici Piyasada

Ultra modelleri artık hepimiz tanıyoruz. nVidia ilk ciddi 3D başarısına TNT2 grafik chip’leri sayesinde ulaşmıştı. Bu başarıyı, daha yüksek bir frekans değerlerine sahip olan TNT2 Pro ve TNT2 Ultra modelleri takip etti. Tam da o sıralar SDRAM bellekleri 183 Mhz’lik değerleri ile kendilerinden epeyce söz ettirmişlerdi. Piyasaya yeni çıkan Geforce2 kartlarda ise nVidia yine aynı stratejiyi benimsedi. Bunlardan Geforce2 MX kartları uygun fiyatları ile kullanıcıların beğenisine sunuldu. Orta sınıfta ise nVidia’nın Geforce2 GTS jenerasyonunu sayabiliriz. Burada T&L Engine ve yüksek bellek değeri ile iyi bir 3D performansı değerine ulaşılmıştı. Eğer bunlar size yetmiyorsa, size tavsiyemiz yeni Geforce2 GTS Ultra’ya bir göz atmanız.

Geforce nedir?
Kart üzerinde yer alan Geforce işlemcisinin üzerinde tam 23 milyon transistor mevcut. Pentium III işlemcisinin üzerinde maksimum 10 milyon transistor olduğu düşünülürse işlemci rahatlıkla bir Graphics Processing Unit (GPU) olarak da adlandırılabilir. İşlemcinin başındaki ilk iki harf olan “GE’’ geometri teriminden geliyor. Bunun sebebi ise daha önce bilgisayarınızın işlemcisinin görevi olan Transform ve Lighting uygulamalarının çalıştırılmasını bu işlemcinin yapması. Böylece eskiden sadece pahalı ve profesyonel OpenGL hızlandırıcılarında bulunan özelliği, OpenGL ve Direct 3D desteği sayesinde tüm oyun ve 3D CAD/CAM uygulamaları kullanılabiliyor. Ayrıca, 2D performansı ile de DVD filmler rahatlıkla izlenebiliyor.

Yeni chip’in özelliği
Bu yeni grafik chip’i, saniyede bir milyar piksel hız duvarını aşarak, iki milyar piksellik inanılmaz bir değere ulaşmayı başardı. nVidia’nın Shading Rasterizer (NSR) özelliği, daha gerçekçi efektlerin yanı sıra gölgelemelerde de kendini belli ediyor. Bu özelliklere ek olarak ikinci jenerasyon Transform and Lightning (T&L) engine sayesinde Geforce2 GTS Ultra, saniyede 31 milyon üçgen işleyebiliyor. Kartın üzerinde bulunan 64 MB’lık DDR bellek ile efektif 460 MHz ve saniyede 7.36 GB’lık bir bant genişliğine ulaşabilmesi, bize yeni nesil 3D oyunlar için şimdiden hazır olduğu mesajını veriyor. Dahası, 3D uygulamaları için gerekli olan AGP 4X, 32 bit 3D Rendering, 32 bit Z/stencil buffer, Direct 3D ve Open GL için DXTC ve S3TC texture compression’ın yanı sıra MPEG1 ve MPEG2 gösterimi gibi özellikler bu kartta fazlasıyla destekleniyor.

CHIP’in yorumu
Yeni Creative Geforce2 GTS Ultra, teknolojinin son eseri olan yüksek performanslı bir 3D ekran kartı olma özelliğini taşıyor. Bunun nedeni nVidia’nın yeniden geliştirilen Transform&Lighting (T&L) mimarisinin ikinci jenerasyon nVidia Shading Rasterizer (NSR) ile birleşmesinden sonra bilgisayarınızda daha önce göremediğiniz fotorealistik bir 3D kalitesine ulaşabilmeniz. Kartın grafik chip’inin içine entegre edilmiş NSR sayesinde, yüksek kompleksli bir Per-Pixel-Shading’e özelliğine sahip oluyorsunuz. Bu özellik sayesinde her bir piksel için renk, gölgeleme, aydınlatma, yansıma, emisyon, aynalama gibi niteliklerin yanı sıra diğer görsel ve özgün bileşenler rahatlıkla yaratılabilir. Windows 95/98/2000 ve Windows NT4.0 işletim sistemlerinde sorunsuzca çalışan Creative Geforce2 GTS Ultra; DirectX, Direct 3D, Direct Draw, Mpeg-1 ve Mpeg-2 uygulamalarını da destekliyor. İdeal çözünürlüğü 16.7M renkte 1024x768, çıkabildiği maksimum frekans 240Hz ve RAMDAC hızı yaklaşık 350MHz civarında olan kartın en büyük eksiği, üzerinde bir TV-out çıkışı olmaması.

Kartın üzerine dikkatlice baktığınızda soğutma sistemini rahatlıkla fark edebilirsiniz. Ulaşabildiği yüksek hız sayesinde bu tür bir soğutma sistemin olması gayet normal. Sonuçta yüksek performansa ihtiyacı olan kullanıcılar için pazara sunulan bu ekran kartı, gerek PC oyun meraklılarının gerekse profesyonel 3D kullanıcılarının isteklerine cevap verebilecek olan bir ürün. Yalnız şunu da belirtmeden geçemeyeceğiz; az sayıda ve sadece belli başlı firmalar tarafından üretilecek olan bu ekran kartı, yüksek fiyatı ile çoğu kişinin sadece hayallerini süsleyemeye devam edecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları