Yeni Zelandalı bir havayolu şirket, 10.000 yolcusunu uçağa binmeden önce tartmak istiyor

Yeni Zelandalı bir havayolu şirketi, yolcularından garip bir şey istiyor: "Lütfen uçağa binmeden önce sizi tartmamıza izin verin." Peki bu isteğin sebebi ne?

Bu şirket uçağa binmeden yolcuları tartacak

Yeni Zelandalı bir havayolu şirketi, uçağın toplam ağırlığını ölçmek için bir ay sürecek araştırmanın bir parçası olarak, uçağa binmeden önce yolcularını tartıyor. Air New Zealand, pilotların kalkıştan önce uçağın ağırlığını ve dengesini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için 10.000 yolcuyu tartmayı umduğunu söyledi.

Havayolu şirketinin bir basın açıklamasında yaptığı açıklamaya göre tartılma isteğe bağlı olacak ve Air New Zealand’ın bulgulara dayanarak daha iyi yakıt verimliliği elde etmesine imkan tanıyacak. Havayolları, el bagajı ve kayıtlı bagajlar için izin verilen maksimum ağırlık kurallarına sahip ve yolcu sayısını, uçaktaki yiyecek - içecekleri ve varış noktasına ulaşmak için gereken yakıt miktarına oldukça dikkat eder.

Havayolunun yük kontrol iyileştirme uzmanı Alastair James, TODAY ile yaptığı görüşmede “Uçakta olan her şeyin ağırlığını bilmek bizim için yasal bir gereklilik ve bunun iyi bir nedeni var” dedi. Ayrı bir basın açıklamasında, uçuş sırasında uçakların toplam ağırlığını bilmenin “uçağın güvenli ve verimli çalışması için gerekli” olduğunu söyledi.

Ancak bazı Amerikalı yolcular, toplum içinde tartılmaya pek istekli değil gibi gözüküyor ve bir yolcu TODAY ile yaptığı röportajda “Bence bu bir mahremiyet ihlali” dedi. Başka bir yolcu, “Doktora gittiğimde bile tartıya bakmıyorum, bu yüzden bunu toplum içinde istemiyorum” sözlerini kullandı.

Ülkenin Sivil Havacılık Otoritesi (CAA), havayollarının iki seçenekten biriyle yolcuların ağırlığını tahmin etmesini şart koşuyor. Bu seçeneklerin ilki, Air New Zealand’ın yaptığı gibi yolcuları tartmakken, diğer seçenek ise CAA tarafından belirlenen 13 yaş ve üstü kişiler için 190 pound (yaklaşık 86kg) olan standart ağırlığı kabul etmek.

Standart ağırlık en son 2004 yılında yükseltilmiş olsa da, standart ağırlığın en son gözden geçirildiği 2021 araştırması, yalnızca yerel uçuşlar için yapıldı ve o sırada ülke sınırları hala uluslararası yolculara kapalı olduğundan dolayı uluslararası uçuş araştırması COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi. Araştırma, belirlenmiş uçuşlar için Yeni Zelanda’nın Auckland havaalanında gerçekleştirilecek ve Auckland’dan New York’un John F. Kennedy Uluslararası Havaalanına aktarmasız uçuş yapan yolcuları da kapsayabilir.

Air New Zealand’ın araştırması bu hafta başlayarak 2 Temmuz’a kadar sürecek. Havayolunun yük kontrol iyileştirme uzmanı Alastair James basın açıklamasında, “Tartıya basmanın göz korkutucu olabileceğini biliyoruz. Müşterilerimize hiçbir yerde görünür bir ekran olmadığına dair güvence vermek istiyoruz. Kilonuzu kimse göremez - biz bile! Tamamen anonimdir” diyor ve devam ediyor: “Ağırlık ölçümüne katılarak, her seferinde güvenli ve verimli bir şekilde uçmamıza yardımcı olacaksınız.