Yeniden doğan klasik PC oyunları

Unutulmaz klasikler ölüme terk edilmiyor. İşte hayranların yeniden yaptığı muhteşem oyunlar...

Yeniden doğan klasikler

Hayranların ayakta tuttuğu klasik oyunlar... Yeniden yapılanlar, elden geçirilenler ve birebir kopyalar altın klasiklerin atmosferini yeniden solumak isteyenler için hayranlar tarafından yeniden hazırlanıyor. Bu makalemizde, işte bu projelere yer veriyoruz...

Oyun konsolları ne kadar popüler olursa olsun oyun denildiğince PC'nin tahtı eski ve sağlam. Benzersiz bir çeşitliliğe ve tarihe sahip olan PC oyunlarının, bir o kadar eski ve kemikleşmiş bir oyuncu kitlesi de var.

Klasik oyunların lezzetini yeni oyunlardan alamayan oyuncular, eski oyunları tekrar kurup oynamaya devam ediyor. Bu ölümsüz oyunlar hala ilk günkü kadar eğlenceli olmalarına karşın, günümüz bilgisayarlarında uyumluluk sorunları yüzünden çalışmayabiliyorlar.

Eski zamanlardan bugüne

Eski zamanlardan bugüne
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

Sadece mimari uyumsuzluğu yüzünden çalışmamaları değil elbette, başka problemler de var. Geniş ekranlarda ve yüksek çözünürlük yüzünden bazı eski oyunlar gerçekten kötü görünüyor. Örneğin tam bir klasik olan Fallout serisinin grafikleri geniş ekranda oldukça bozuk görünüyor.

Günümüz oyunlarında oyuncuların alıştığı kontrol kolaylığına ve yüksek oynanabilirliğe sahip olmamaları da söz konusu. Mesela Dune II'de sağ tıklayarak saldırı emri vermek söz konusu değil, bir tıklamayla üniteyi seçmek, sonra menüden saldırı komutunu seçip, düşman ünitesinin tam üzerine tıklamak gerekiyor. Oysa artık ilerle ve saldır türü komutlar RTS'lerde standart.

Burada devreye serilerin sadık hayranları giriyor ve klasik oyunları yaşatıyor. İşte hayranların yaşatmaya çalıştığı klasik oyunlar...

UFO X-COM ya da UFO: Enemy Unknown

UFO X-COM ya da UFO: Enemy Unknown
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

UFO 2000
UFO: Enemy Unknown (Diğer adı X-COM: UFO Defense) gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan birisidir. Önce savaş uçakları ile dünyaya gelen UFO'ları düşürüp daha sonra bir takım asker ile içinden sağ kurtulan uzaylıları avladığımız muhteşem bir takım stratejisidir. Ayrıca ana strateji ekranında üslerimizdeki araştırma, üretim ve ekonomiyi idare ettiğimiz oyun, gerçekten çok zengindi.
Download: UFO 2000

UFO 2000, bu klasiği diriltmeye yönelik ama sadece multiplayer modu olan bir oyun. Ne yazık ki dünya haritası ve üs yönetimi de bu oyunda yer almıyor. Geliştirici takım şimdi yardım arıyor. Senelerce X-COM'u özleyenler için bu tarzda yeni bir oyun çok iyi bir fikir. Bir diğer yeniden yapım ise Cydonia's Fall.

Download: Cydonia's Fall

Civilization- Colonization

Civilization- Colonization
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

Freeciv/Freecol
Sid Meier'in klasik tur bazlı strateji oyunları olan Civilization ve Colonization uzun yıllardır aralıksız oynanıyor. Serinin ilk oyunları da halen son oyunlar kadar tutuluyor. Serinin ilerleyen oyunları, ilk oyunun bir başka olduğunu düşünenleri tatmin etmiyor.

Freeciv ve Freecol, bu iki orijinal oyunu yeniden yapmayı amaçlıyor. Modern arayüz ile geliştirmek ve online multiplayer seçeneği eklemek ekibin iki önemli hedefi.

Civilization insan uygarlığını tarihin ilk devirlerinden geleceğe taşıdığınız, başarılı ve tatmin edici bir strateji oyunu. Bir uygarlık kurmak gerçekten de farklı bir tecrübe. Colonization ise aynı temeller üzerine kurulu; ancak oyuncular İngiltere'nin Amerika kolonisini güçlendirmeye çalışıyor. Elbette yeterince güçlenince de bağımsızlık ilan etmek ve İngilizleri yenmek gerekiyor.

DOS zamanlarındaki çekiciliğine sahip olmasa da hayranlarının yaptığı grafikleri görmelisiniz. Düzenli olarak güncellenen bu oyunlar ücretsiz.
Download: Freeciv
Download: Freecol

Syndicate

Syndicate
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

Freesynd
Vin Diesel'in patronu olduğu ve Chronicles of Riddick oyunlarında da imzası bulunan StarBreeze'in Syndicate'i yeniden yapacağı konuşuluyor. Firma daha ziyade FPS üzerine gittiği için fazla umutlanmamak gerek.

Bu klasik Bullfrog oyununda uzun deri pardesüleri, otomatik silahları ve geliştirilmiş mekanik aksamları ile sayborg askerlerimizi yöentiyorduk. 4 kişilik bir takım ile rakip şirketlerin liderlerine suikastler düzenlemek, önemli bilim adamlarını kaçırmak gibi "şirket işleriyle" uğraşıyorduk. İşin araştırma geliştirme bölümü de olan askerlerimizi güçlendirecek yeni parçalar üretmemizi sağlıyordu. Taktik izometrik RPG olarak tanımlanabilecek enfes bir oyun.

Freesynd, Cyberpunk atmosferi yeniden yaratmak ve o karanlık geleceği yeniden yansıtmak için yola çıkmış bir proje. Henüz sadece birkaç bölüm tamamlanmış olsa da orijinal oyuna oldukça yaklaşmış görünüyor.
Download: Freesynd

Thief

Thief
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

Thief: The Dark Mod
Bu proje hem klasik oyunu sil baştan yapmayı hem de devam ettirmeyi amaçlıyor. Serinin son oyunlarından memnun kalmayan hayranlar tarafından ilk iki oyundaki hissiyatı geri getirmek için tasarlanan bu oyun, Doom 3 oyun motoru kullanıyor.

Takım oldukça dikkatli davranıyor. Özellikle telif hakları ihlaline karşı temkinli davranan ekip, kahramanımız Garret'in ismini oyunda kullanmıyor. Ancak oyun gerçekten de Thief olacak şekilde yapılıyor.

Bu oyun gerçekten de gelmiş geçmiş en zor oyunlardan birisi. Açık çatışmadan kaçınmak gerekiyor çünkü tek bir muhafız ve kritik bir vuruş bile ölüm demek. Gölgelerden ayrılmadan zengin malikaneleri ve yaratıkların gezdiği karanlık zindanları dolaşmalı, ceplerinizi doldurmalısınız. Bölümleri geçmek adeta dev bir bulmaca çözmeye benziyor.

Hayranlar arasında büyük heyecan uyandıran bu yeni yapım henüz beta aşamasına yeni giriyor. Alpha sürümü mevcut olan oyun şimdiden Doom 3 motorunun etkileyici grafikleriyle dikkat çekiyor.
Download: Thief: The Dark Mod

Dune II

Dune II
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

Dune II
Gerçek zamanlı strateji türünün atası olan oyun, Frank Herbert'ın kült eseri olan Dune evrenini bilgisayarlara taşıyordu. Hem oyun evreninde yer alan birbirinden farklı karaktere sahip savaşan soylu aileler, hem de devrimci oyun mekanikleri unutulmuyor.

Padişah İmparator'un izniyle bu üç aile evrenin en değerli baharatı olan "Spice"ın yetiştiği tek gezegen için mücadele ediyor. Yüzlerce metrelik kum solucanlarının hasat araçlarını ve hemen hemen her şeyi yuttuğu bu topraklardaki mücadele hayranların çabasıyla tekrar yaratılmaya çalışıyor. Bu oyundan Gerçek zamanlı stratejilerin tarihi makalemizde de bahsetmiştik.

Dune Legacy, oyunun orijinal görsellerini ve seslerini kullanıyor. Dune II: The Golden Path, modern RTS'lerdeki kontrolleri klasik oyun ile birleştirmeye çalışıyor. Dune II: The Maker, 8 yıldır demo olmaktan çıkamasa da süregelen bir proje. Evet tam üç hayran projesi birden mevcut.
Download: Dune Legacy
Download: Dune II: The Golden Path
Download: Dune II: The Maker

Master of Orion

Master of Orion
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

FreeOrion
Galaktik çapta strateji sevenlerin unutamadığı Master of Orion serisi üçüncü oyundan sonra bitmişti. İmparatorluk yönetmek, teknoloji geliştirmek ve taktik uzay savaşları yapmak bu serinin hayran yapımıyla birlikte tekrar mümkün olacak.

Master of Orion serisi, keşfedilecek gizemli güneş sistemleri, birbirinden ilginç yaşam formlarıyla çok zengin bir oyun. Sibernetik Meklon, silikon bazlı yaşam formu Silicoid, kedilerden gelen Mrrshan, koca kafalı bilim adamları olan ve Grey ırkını andıran Psilon, böcekten evrimleşmiş Klackon, gölgeler içerisindeki Darlok, ayıdan gelme Bulrathi, kuştan gelen Alkari, anaerkil Elerian, sürüngenlerden gelişen Sakkra ırkları oyuna renk katıyor. Her ırkın da farklı güçlü ve zayıf yanları var.

Aslında oyun XP altında hala çalışabilmesiyle ne kadar ölümsüz olduğunu kanıtlıyor ama bu ücretsiz hayran yapımı seriyi yeni sistemlere taşıyacak.

0.3 sürümünde olan ve "özünde tamamlandı" denilen bu oyunda hala yapılacak çok iş var ama türü ve klasiği seviyorsanız test edip geri bildirimde bulunmanızda fayda var.
Download: FreeOrion

RailRoad Tycoon

RailRoad Tycoon
UFO X-COM, Civilization, Syndycate, Thief, Dune II ve dahası fazlası

FreeRails
Demiryolu yönettiğimiz yeni bir oyun bulmak oldukça zor. Java tabanlı bir hayran yapımı RailRoad Tycoon'u diriltmeyi amaçlıyor. Online multiplayer modu bile bulunan oyunu denemelisiniz.

Civilization ve Colonization gibi yine Sid Meier imzası taşıyan bu oyunda bir demiryolu şirketi yöneterek ray döşüyor, tren alıyor ve seferleri ayarlıyoruz.

Bir milyon dolar sermaye ile başladığımız oyun kolay gibi görünse de strateji gerektiriyor. Demiryolunun en zor yanı büyük yatırım istemesi. Ancak bunun karşılığını fazlasıyla veriyor. Mesele masrafları göz önünde bulundurarak ilk başta gelir getirecek tek bir projeyi başarmak ve daha sonra adım adım demiryolu imparatorluğumuzu kurmak.
Download: Freerails

Okuyucu Yorumları