Yerini yenilerine bırakan 4 Windows aracı!

Bugün yerini yenilerine bırakmış olsalar da bu 4 Windows aracı, kolay kolay unutulmayacak!

4 efsane Windows aracı!

Windows, bazen varlığından bile haberdar olmadığımız birçok faydalı araçla geliyor. Bu araçları yok saymak kolay, ancak bu yazılımlar bugünkü Windows'un temelini oluşturuyorlar. Bu yazımızda ise Windows'la gelen ve en ön planda olan, ancak zamanla yeni uygulamaların gölgesinde kalan ve kapatılan programlara göz atmak istiyoruz.

Internet Explorer

İlk yayınlanma: Ağustos 1995

Bitiş: Temmuz 2015

Yerini alan: Microsoft Edge

İlk kez Windows 95'in Microsoft Plus! genişleme paketinde ortaya çıkan Internet Explorer (IE), uzun süre Windows'un varsayılan web tarayıcısı olarak kaldı. İlk birkaç senesinde rakiplerinin pek rahatsız etmediği IE, 5 ve 6 sürümlerinde birçok güvenlik sorununa sahipti. Bu sırada Mozilla Firefox (2002'de çıktı) ve Apple Safari (2003'te çıktı) yükselişe geçti.

IE'nin en son sürümleri fena değildi ancak Microsoft, Windows 10'da IE'nin kötü ününden kurtulmak istedi. Windows 10, IE'ye ver vermeye devam etse de varsayılan tarayıcı olarak modern web için geliştirilen Microsoft Edge'i sunuyor.

Windows Media Center

Windows Media Center

İlk yayınlanma: Ekim 2002

Bitiş: Temmuz 2015

Yerini alan: Çeşitli araçlar

Windows Media Center, ilk olarak Windows XP'nin medya odaklı özel bir sürümüne dahil edilmiş, daha sonra Windows Vista ve Windows 7'nin birçok sürümüne ilave edilmişti. Windows 8 / 8.1 kullanıcıları ise onu ücret karşılığında satın alabiliyordu.

Yazılım, yerel video dosyalarını açabiliyor, Netflix gibi hizmetler üzerinden video akışı yapabiliyor ve TV'den kayıt yapabiliyordu. Birçok kullanıcı Windows Media Center'ı bir medya merkezi olarak kullanıyor, onunla sevdiği TV programlarını TV'ye yansıtıyordu. Ancak yazılımın asıl işlevi, DVD çalmaktı.

Microsoft'u Media Center'ı geliştirmeyi bırakmasının en önemli nedenlerinden biri, fiziksel medyalardan akışa doğru olan geçişti.

Windows 10'a içerisinde Windows Media Center bulunan önceki Windows'lardan geçen kullanıcılar, yeni Windows DVD Player uygulamasını ücretsiz olarak kullanabilecekler.

Okuyucu Yorumları