Yılanın midesinden çıkan yeni yılan türü

42 yıl önce bir başka yılanın midesinde bulunan yılan türü, başka örneği bulunamasa da, artık kendi adına sahip.

42 yıllık yeni yılan türü

42 yıl önce bir başka yılanın karnında bulunan gizemli bir yılan o zamandan beri biyologların ilgisini çekiyordu ve artık yeni bir tür olarak adlandırılmasına karar verildi.

Teksas Üniversitesi'nden bir ekip, bu tropik sürüngeni "Cenaspis aenigma" ("Gizemli yemek yılanı" için Latince) olarak adlandırmaya karar verdi. Bu eğlenceli isim, sadece yılanın bulunmasının sıradışı doğasını hatırlamakla kalmıyor, türler hakkında ne kadar az bilgimiz olduğunu da bir kez daha belirtiyor.Journal of Herpetology'de yayımlanan orijinal tanımlamaya göre bilim insanları, on yıllardır depoda korunan kalıntıları kullanarak Cenaspis'in eşsiz fiziksel özelliklerini tanımladılar. Ne yazık ki, yılanın davranış biçimi veya yaşam döngüsü hakkında bilgi vermeyi başaramadılar çünkü yıllar boyunca yapılan pek çok denemeye rağmen yaşayan bir örnek bulunamadı.National Geographic'in söylediğine göre bilim dünyasının bildiği tek yemek yılanı, Chiapas yağmur ormanında çalışan bir hurma toplayıcısının zehirli Merkez Amerika mercan yılanını öldürmesi ile bulundu. Yılan daha sonra bilim insanlarının ellerine geçti ve onlar da içerisinde az sindirilmiş 25,8 santimetre boyundaki daha küçük yılanı buldular.Bu beklenmeyen buluş, kimsenin bu son yemeğin türünü tanımlayamaması ve bölgeye giden saha araştırmacılarının elleri boş bir şekilde dönmeleri ile uzun süredir varlığını koruyan bir bilmeceye dönüştü.Yazarların belirttiğine göre bu gizemli örnek, kendisini bilinen bütün cinslerden ayıran eşsiz özelliklere sahip. Belirtilene göre Cenapis'in en alışılmadık özelliklerinin arasında vücudunun alt kısmında bulunan düzensiz üçgenimsi çizgi deseni yer alıyor. Kafatasının morfolojisi ve diş sayımı da (üst çenede 14) kendisini bölgedeki bilinen cinslerden ayırıyor.Diş ve iskelet özelliklerine bakılırsa Cenaspis, sert vücutlu kitinli böceklerle ve eklembacaklılarla beslenen zehirsiz ve çukur kazan bir yılan olarak tahmin ediliyor.

Yazılana göre açık kahverengi sırt rengi alışılmadık değil ve renk ve sırt deseni eksikliği, çukur kazan cinsler için sıra dışı değil. Ancak ön kısmındaki desen, çukur kazan cinsler için oldukça sıra dışı bir özellik ve bu ön desen, başka hiçbir Orta Amerika yılanında gözükmüyor.Ancak başyazar Jonathan Campbell ve çalışma arkadaşlarını asıl şaşırtan şey, hemipenis (çift çatallı yılan erkek üreme organı) yapısı ve çevresindeki çiçek benzeri uzantılar ile kuyruğun alt kısmındaki ayrılmayan pullardı.

Grubun yazdığına göre bu özelliklerin ikisi de Batı Yarımküre'de yer alan hiçbir Colubroid (Colubridae, Dünya'daki en büyük yılan ailesi ve Antarktika hariç bütün kıtalarda yaklaşık olarak toplam 1760 üye türe sahip) örneğinde bulunmuyor. National Geographic ile konuşan Campbell, yağmur ormanlarının hâlâ bilinmeyen pek çok ilginç türe ev sahipliği yaptığını hatırlatırken, bu zengin yaşam alanını korumanın evrimsel çeşitlilik için öneminin altını bir kez daha çizdi...

Okuyucu Yorumları