Yıllardır bitmeyen 3G tartışması...

3G fiyatlarını tartışan sadece biz değiliz: Yıllardır 3G ile yaşayanların büyük isyanı burada...

"Ucuz 3G istiyoruz!"

Amerika'da ABI Research tarafından yapılan araştırmaya göre tüketiciler dizüstü bilgisayarlarında kullanmak için 3G internet bağlantısı almak istiyor. Ancak fiyatları kesinlikle beğenmiyor. Tüketicilerin modemlere ödemek istediği para bugün talep edilenin ancak yarısı kadar.

ABI Research'ın yorumuna göre tüketiciler zaten evde internet bağlantısı için ücret ödüyor, bu yüzden de dizüstünde geniş bant internet bağlantısına çok fazla ödemek istemiyorlar.

Leichtman Research Group'un sabit geniş bant internet hizmeti üzerine yaptığı araştırmalar, bu pazarın doyuma ulaşmak üzere olduğunu ortaya koyuyor. Bunun detaylarını haberin devamında bulabilirsiniz.

3G modemleri PC Card ve USB eklentiler şeklinde bulunuyor. Yeni nesil dizüstü ve netbook modellerine de dahili olarak geliyor. Henüz bütün modellerde yok ancak ileride dizüstü bilgisayarların vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi kaçınılmaz.

Sorun şu ki modemin fiyatı hizmetin fiyatına dağıtıldığında ortaya aylık olarak yüksek bir rakam ortaya çıkıyor. Ne kadar mı?

Sabit hatlar piyasasyı doygun, 3G pahalı...

Sabit hatlar piyasasyı doygun, 3G pahalı...
Artık pek fazla sabit hat alan da yok...

Araştırmaya göre yurt dışında dizüstü bilgisayarlardan 3G'ye bağlanmak ucuza gelmiyor. Modemin de dahil olduğu aylık fiyatlar 60 dolar civarını bulabiliyor.

ABI, 1.000 tüketiciyle yaptığı araştırmada, yüzde 47'lik bir kesimin 3G modem sahibi olmadığını ancak ilgilendiğini ortaya koydu. Ama bu kullanıcıların iyi bir bağlantı için ödemeye razı oldukları rakam aylık 30 dolar civarında. Bazıları ayda ancak 10 dolar ve daha az ödeyeceğini söylüyor. Görünen o ki 3G servis sağlayıcıların fiyatları dünyanın hiçbir yerinde kullanıcıların kesesine uymuyor ve bu da yaygınlaşmasının önünde engel oluşturuyor.

Sabit hatlar üzeriden internet bağlantısına bir bakarsak,Leichtman araştırmasına göre Amerikan servis sağlayıcıları ve kablolu bağlantı operatörleri yılın ikinci yarısında ancak 634.000 net yeni abone kazandı. Bu rakam son sekiz yılın en düşük rakamı oldu. Servis sağlayıcılar 2008 yılında kazandıkları kullanıcı sayısının yüzde 71'i kadar kullanıcı kazanabildiler. Bu kısmen krize, kısmen de piyasanın doygunluğuna bağlı bir sonuç.

Ucuza dizüstü ve netbooklar

Ucuza dizüstü ve netbooklar
Servis sözleşmesi imzalayanlara ya faturaya taksit ya indirimli satış var

Cep telefonu servis sağlayıcıları modem aracılığıyla dizüstü bilgisayarlara sundukları mobil internet hizmetinde özellikle iş amaçlı internet kullanan profesyonelleri hedef alıyorsatıyor. Ancak yakın zamanda daha geniş kitlelere hitap etmeye başladılar.

Amerika'nın iki büyük servis sağlayıcı şirketi olan AT&T ve Verizon Wireless artık 3G bağlantılı dizüstü bilgisayarları aylık paket fiyatla satıyor. AT&T, Acer Aspire netbook'u iki yıllık servis sözleşmesi karşılığında aylık 99 dolara sunuyor. Verizon, HP Mini 1151NR modelini anlaşma imzalayanlara 199.99 dolara satıyor.

Sonuç olarak bu araştırmalara göre servis sağlayıcıların bilgisayarlara 3G bağlantı satması için modem fiyatlarını ve aylık ücretleri düşürmesi gerekiyor. Sabit hatlar piyasasının doyması da mobil internet piyasasındaki rekabeti kızıştırabilir.

Okuyucu Yorumları