Yılların eskitemediği efsane: Quake

22 Haziran 2016'nın, yılların eskitemediği Quake efsanesi için çok önemli bir tarih olduğunun farkında mısınız?

Yılların eskitemediği efsane: Quake

Belirli bir yaştaki oyuncular, kendinizi gerçekten yaşlı hissetmeye hazırlanın: 22 Haziran 2016, id Software'in klasik FPS oyunu orijinal Quake'in 20. yılını işaret ediyordu. Bu oyun, kendinden önce gelen Doom oyunları kadar tür belirleyici olmamış olabilir ancak yine de oldukça devrimsel sayılıyordu. Öncelikle oyun, tamamen 3D idi (üstelik yarı-gerçekçi ışıklandırmayla) ve bu dönemdeki çoğu oyun "2.5D" motorlarla idare etmek zorunda kalıyordu – hatta sıfır yer çekimi Descent bile bir miktar 2D'ye sahipti. Ayrıca Quake, çok oyunculu internet oyunları düşünülerek üretilen ilk oyunlardan biriydi.

Oyun, yayınlandığı 1996 yılında hit olmuş olsa da, uzun süreli etkisi çok daha önemliydi. Bunda da o sıralarda yavaş internet bağlantısı için özellikle ayarlanmış QuakeWorld sürümünün ve Threewave CTF gibi eklentilerin etkisi ile büyüktü. Oyunun inanılmaz derecede esnek kodu da Team Fortress gibi popüler oyun modlarının ortaya çıkmasına sebep oldu ve bu modlar günümüzde halen oynanan oyunları ortaya çıkarttı. Half-Life (ve buna bağlı olarak Valve) altındaki motor olmadan çok ileri gidemezdi. Hatta bilgisayar donanımı endüstrisinin bile Quake'e borçlu olduğu şeyler bulunduğu söylenebilir. Sonuç olarak erken bir 3D grafik hızlandırıcıyı almanın asıl sebeplerinden biri bu oyundu. AMD ve NVIDIA, eğer insanlar GLQuake'in ekstra görsel özelliklerini istemeselerdi o kadar fazla ekran kartı satamazlardı.

Quake serisi şu anda Quake Live dışında aktif bir varlığa sahip değil ancak yolda olan Quake Champions sayesinde geri dönmeye hazırlanıyor. Ancak eğer bu proje başarılı olmazsa bile, oyunun etkisinin uzun bir süre daha süreceği kesin. Günümüzdeki çoğu modern FPS oyununun temel kontrollerini ve mekaniklerini id'nin öncü çalışmasına kadar takip etmek mümkün ve modern oyun dilinin bazı bölümleri ("frag" ve "spawn camping" gibi) popülerleştiren oyun buydu...

Okuyucu Yorumları