Yılların tartışması: Biraz geç kalmadınız mı?

Yıllardır bu konu tartışılıyor; ama adamakıllı bir araştırma yapmak bugüne kısmetmiş...

Biraz geç kalmadınız mı?

Cep telefonlarını kullanmanın sağlık üzerine etkisi çok uzun zamandır tartışılan bir konu. Bununla birlikte devletleri herhangi bir yasaklamaya veya önlem almaya zorlayacak geniş çaplı, bilimsel bir araştırma henüz yapılmadı. Cep telefonları kullanmanın zararlı olduğu söylense bile elimizde ne kadar süreli kullanımda ne kadar büyük bir hasar verdiğine dair net bir bilgi yok.

Bu eksikliği gidermek için Londra Imperial Üniversitesinden bir grup bilim adamı COSMOS (The Cohort Study on Mobile Communications ) adı verilen ve yıllarca sürecek bir araştırmayı başlattı. Bu deney için İngiltere, Finlandiya, Hollanda, İsveç ve Danimarka'dan yaşları 18 ile 69 arasında değişen 250.000 denek belirlendi. Bu kişiler 10 yıl, 20 yıl ve 30 yıl boyunca izlenere cep telefonu kullanımı ile Parkinson, Alzheimer, diğer beyin hastalıkları ve kanser gibi rahatsızlıklar arasındaki ilişkiler gözlemlenecek.

Gerçekler asıl şimdi ortaya çıkacak!

Gerçekler asıl şimdi ortaya çıkacak!

Araştırmanın başında bulunan Imperial Üniversitesi profesörü Paul Elliott bu hafta Londra'da yaptığı basın toplantısında "şu andaki kullanıcıların durumu ve gelecek kuşaklar için yapacağımız araştırmanın sonuçları çok önemli ve belirleyici olacak" dedi.

Bağımsız MTRH gruplarından Profesör Lawrie Challis ise "cep telefonlarının geçmişi henüz çok eski değil. Oysa pek çok kanser türünün belirtilerinin ortaya çıkması için 15 yıl hatta bazen daha fazla süre gerekir. Bu nedenle şu anda elimizdeki veriler kanser ile cep telefonu kullanımı arasında net bir ilişki kurmaya veya telefonları temize çıkarmaya yeterli değil" dedi.

Okuyucu Yorumları