YouTube açıldı… Pardon, açılmamış!

YouTube açıldı... Hayır, açılmadı... Giriyoruz... Giremiyor olmanız lazım... İşte interneti kontol edenler!

Güler misin, ağlar mısın?

YouTube erişim yasağının başına gelmeyen kalmadı. Aslında başlayan bu gariplikler komedyasının ilk perdesinden geçtiğimiz Cumartesi günü burada bahsetmiştik. Ama biz bile o haberi hazırlarken işlerin buralara kadar geleceğini tahmin etmiyorduk.

Komedyanın ikinci perdesi dün, Telekomünikasyon Kurumu basın müşavirliğinin yaptığı yazılı açıklama ile başladı. Açıklamada YouTube'a koyulan erişim yasağının kaldırıldığı, artık Türkiye'nin her yerinden popüler video paylaşım sitesine girilebildiği müjdeleniyordu.

Bu açıklamaya rağmen, Türkiye'nin büyük bir kısmından YouTube'a girmek isteyenler karşılarında halen mahkeme kararını görmeye devam ediyordu. Bizlerse, Hürriyet binasında YouTube'da cirit atabiliyorduk. Gelen çok sayıdaki e-postada da konuyla ilgili sorularla karşılaşıyorduk tabi. Bir kısım YouTube'a girebildiğiniz, bir kısım ise halen giremediğini söylüyordu.

Yabancı basın bile YouTube'u açtı

Yabancı basın bile YouTube'u açtı

Öyle ki, yapılan açıklama yabancı basın organlarına kadar ulaştı. İngiltere'nin ünlü gazetesi Guardian, web sitesinden Türkiye'deki YouTube erişim yasağının kalktığını tüm Dünyaya duyurdu. Biz YouTube'u kapatarak başımızı kuma gömerken, yabancı basın zaten bizim ünlü yasağımızla çok yakından ilgilenmişti. Açılma kararının verildiği haberde de, "Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye ve düşünce özgürlüğü" teması yoğun şekilde vurgulandı, yasakların Türkiye'nin işini çok zorlaştırdığı sonucuna varıldı. Hatta kararın kalkması, bir süredir internet üzerinde devam eden "bireysel kapatma" eylemine bağlandı.

Her neyse... Telekomünikasyon Kurumu YouTube erişimini açmış, Guardian bunu Dünyaya duyurmuş, ama halen büyük bir kısım mahkeme kararını görüyor...

İkinci perde işte bu soru işaretleri ile kapandı... Ve üçüncü perde bugün açıldı. Telekomünikasyon Kurumu İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, açık olduğu dün resmen açıklanan, ama neredeyse kimsenin giremediği YouTube ile ilgili "çok çarpıcı" açıklamalar yaptı.

NTVMSNBC'nin sorularını yanıtlayan Şen, olayın gerçek bir komedi olduğunu, belki de hiç istemeden ortaya koymayı başardı. İşte NTVMSNBC'nin soruları ve Şen'in verdiği cevaplar... Noktasına, virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyoruz...

Biz de tam anlayamadık da…

Biz de tam anlayamadık da…

Basın müşavirliğinizden dün yapılan açıklamada YouTube'un açıldığı belirtilmiş. Ne gibi gelişmeler oldu da YouTube tekrar açıldı?
Telekomünikasyon Kurumu Basın Müşavirli'ğinden böyle bir yazı yazılmış ama işin gerçeğini onlar bize sormadılar. Yani YouTube açık değil.

Açık değil mi?
Açık değil. Açılmasına ilişkin bir karar da yok.

YouTube'a girilebiliyor? Nasıl oluyor peki? YouTube mahkeme kararıyla açıldı diye sizin basın müşavirliğinizden yazılı açıklama geldi..
Zannediyorum, -biz de onu tam olarak anlayamadık da- sanki açıldı gibi bir haber gitmiş ama..

Basın müşavirliğinizden yapılan açıklamada, "Mahkeme kapatma kararını kaldırdı, biz de açtık"denilmiş...
Evet. Öyle. O bize sorulmadan, çok farklı bir cümleyle yazılmış.

Doğrusu ne peki?
Şöyle söyleyelim isterseniz: Bugün itibarıyla 15 gün önceden veya bir ay öncesinden hiç bir fark yok. Yani YouTube'un açılmasına ilişkin herhangi bir karar yok. Soruşturmayı yürüten savcımızın mahkemeden bir talebi yok, açılma yok, bize ulaşan bir karar yok. Şu geçmiş bir aylık süreçten farklı bir durum yok.

Bu nasıl açıklanabilir? YouTube'a şu anda normal yollardan girilebiliyor. Basın müşavirliğinizden de aynı yönde açıklama gelmiş...
Zannediyorum bir hata var. Nasıl yazıldığını biz de bilmiyoruz. Basın müşavirliği, "Mahkeme kararı geldi mi" diye bize sormadı.

Siz girebiliyor musunuz?

Siz girebiliyor musunuz?

Siz, "Mahkemeden YouTube'nin açılmasıyla ilgili bir karar gelmedi ve YouTube da açık değil" diyorsunuz...
Hayır, hayır. Böyle bir karar yok. 15 gün önce konuştuğumuzdan hiç bir gram değişiklik yok. Nasıl geçen hafta açılacağına ilişkin haberler çıkmıştı, bunu da aynı şekilde haberler olarak değerlendiriyoruz. Yani YouTube ilişkin karar devam ediyor ve aynı zamanda da hâla engelli.. Siz NTV'den girebiliyor musunuz?

Evet...
Teknik olarak bazı noktalardan biz de teyit ettik. Girilemiyor.

Siz, YouTube'a girilemiyor diyorsunuz...
Evet..

Peki, Atatürkle ilgili kapatmaya neden olan video içeriği kaldırılmış mı siteden? Mahkemeyle konuştunuz mu?
Mahkemeyle konuştuk. Hiç öyle bir şey yok.


CHIP Oline yorumu:
Tüm bu yaşananları nasıl yorumlamamız gerektiğini artık kestiremiyoruz. Bir kısmımız YouTube' girebiliyoruz, Telekomünikasyon Kurumu resmi açıklamayla yasağın kalktığını duyuruyor, aynı kurumun başkanı da yok öyle bir şey diyor. Ama bunu derken onun bile neler olduğunu anlayamadığını kolayca anlayabiliyoruz.

Zaten uygulanan erişim yasaklarıyla zor durumda kalan Türkiye, şimdi bir de komik duruma düşüyor. Bakalım bu komedyanın açılacak yeni perdelerinde daha neler göreceğiz? Kim bilir, siz bu satırları okurken YouTube gerçekten açılmış bile olabilir.

Okuyucu Yorumları