YouTube, aşı karşıtı videolarda reklamlar bitiyor

YouTube, aşı karşıtı videolarda reklam yayınlanmasını engellemeye başladı!

YouTube'dan "aşı" hamlesi

YouTube, BuzzFeed'e artık aşı karşıtı videolarda reklam göstermeyi, firmanın "tehlikeli ve zararlı içerikler ile videoların gelir sağlamasını" yasaklayan poliçesi gereğince durduracağını söyledi. Bu haftanın başlarında BuzzFeed, pek çok firmanın YouTube üzerindeki yanlış veya uygunsuz videolardan reklamlarını çektiğine dair bir haber yayınlamıştı.

YouTube daha önceleri de aşı karşıtı içerikler hakkında izleyicilere gerçekten sağlık ile ilgili videolar izlemelerini öneriyordu. Her ne kadar bilgilendirici paneller aşı karşıtı videolar üzerinde gözükse de, sadece aşılar aracılığı ile engellenen hastalıklar hakkında kısa bilgi ve daha fazla detay için Wikipedia bağlantılarını içeriyorlardı. YouYube, algoritmasını değiştirerek bu tür önerileri düzeltme sözü vermişti. Ayrıca sağlık videolarında aşılar hakkında daha uygun bilgiler sunan bilgi panelleri göstereceğini de söylemişti.

Kısa bir süre önce büyük sosyal medya firmalarının pek çoğu yanlış haber veya doğru olmayan bilgileri göstermek ile eleştirilmekteydi. Özellikle Facebook ve YouTube'un sahibi olan Google, aşı karşıtı bilgilere yapılan eleştirilerin merkezi olmaktaydı. Facebook'un ABD 2016 seçimleri ve Cambridge Analytica skandalları da bu konuda pek yardımcı olmadılar.

O andan itibaren pek çok medya firması iç işlerinin, politik ve sosyal sorunların uluslararası kaynaklar tarafından etkilenmesine karşı önlemler aldılar. Örneğin Facebook'un sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması WhatsApp, mesaj iletmelerine bir limit koydu. Fotoğraf tabanlı sosyal medya platformu Pinterest ise arama motorunda "vaccines" (aşı) kelimesini engelleyerek sonuç alınmasını durdurmuştu.

Okuyucu Yorumları