YouTube itirafları birbirini izliyor!

YouTube'da yayınlanan akıl almaz itiraf videoları, bakın bir ülkeyi nasıl alt üst etti...

YouTube itirafları olay oldu!

Bir Rus polisinin YouTube'da yayınladığı video, üç memura daha örnek oldu. Kanun güçlerinin yozlaşmasına isyan eden ve polislerin görevi kötüye kullandığını belgeleyen videolar YouTube'a yüklenmeye devam ediyor.

Kremlin de polis güçlerindeki yozlaşmadan rahatsız olmuş durumda, hatta bu polislerin cesaret edip de videoları YouTube'a yüklemelerinde direkt devletin eli olabileceği dedikodusu bile yabancı medya kaynaklarında kendisine yer buluyor.

Düşük çözünürlüklü videolardan birinde bir polisin sözleri kaydediliyor. Yükselmek için masum olduğunu bildiği bir adamı hapse atmaya söz verdiğini söyleyen bu polisin sözleri durumu ortaya koyuyor. Polis binbaşısı Alexy Dymovsky, güney liman şehri Novorossiisk'te görevli ve bu tür olaylardan bıkmış durumda. Üstlerinin kendisini çözülmemiş davaları çözülmüş olarak rapor etmeye zorladığını belirtiyor.

Vladimir Putin'e ve halka seslendi

Vladimir Putin'e ve halka seslendi
İki masum insan ömür boyu hapse mahkum olmuş

Dymovsky zaten canı yeterince sıkkın bir polis, uzun çalışma saatleri ve aldığı düşük maaş yüzünden iki kez boşanma yaşamış. "Gerçek için savaşıyorum. Size ve bütün ülkeye hitap ederken biraz korkuyorum ama bunu başka bir yoldan yapmama imkan yok" diyor ve Rusya başbakanı Vladimir Putin'e sesleniyor.

Kovulduğu ve dava edilmekle tehdit edildiği güne kadar Dymovsky'nin videosu 700.000 kez izlenmiş. İçişleri Bakanlığı iddiaların araştırılmasını emretmiş. Kovulmasından sadece iki gün sonra üç polis daha ona katılarak polis teşkilatındaki yozlaşmayı ortaya koyan videoları YouTube'a yüklemiş.

Ona katılan polisler Grigory Chekalin ve eski Binbaşı Mikhail Yevseyev, iki masum adamın 2005 yılında Ukhta şehrinde gerçekleşen ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir kundaklama olayından dolayı ömür boyu hapse mahkum edildiğini söylüyor. Ayrıca Ukhta Polis Teşkilatı'nın, yerel iş adamlarının rakiplerinden rüşvet almak suretiyle, bu iş adamları hakkında sahte suçlamalarda bulunduğunu da belirtiyorlar. İki polis de masum adamlar cezalandırılınca istifa etmiş.

"Ödüller yozlaşmaya yol açıyor"

Moskova durumdan rahatsız

Moskova Polis Sendikası'nın başı olan Mikhail Pashkov, Associated Press'e kendisine 10 polisin daha gelerek şikayet ve itiraflarını kaydetmesini ve online olarak yayınlamasını istediğini söyledi. Polisler 2005'te çıkan yönetmelik ile çözülen davaların ödüllendirilmesi sisteminin gittikçe artan bir şekilde sahte delillere, suçlamalara, rüşvete ve yozlaşmaya sebep olduğunu belirtiyor.

Rusya'da yetkililer bu polislerin itiraflarını destekliyor ve polis teşkilatının yozlaşmadan temizlenmesi için gerekenlerin yapılacağını belirtiyor. Soruşturmalar açılıyor ve yürütülüyor; bu esnada da sansürsüz bir platform olarak YouTube, itiraf etmek isteyenler için bunu yapabilecek bir mecra oluşturuyor. Devlet YouTube üzerindeki itirafları ve şikayetleri takip ediyor ve polisleri cezalandırmak yerine şikayetleri değerlendiriyor.

Bütün bu ilgi batı medyasında şüpheyle ve işin zaten devlet eliyle yönlendirildiği yönünde eleştirilerle karşılanıyor.

Okuyucu Yorumları