YouTube Kids şikayetleri mahkemelik oldu!

YouTube, birkaç ay önce indirmeye sunduğu yeni uygulaması nedeniyle mahkemelik oldu!

YouTube'a ciddi suçlama!

Google'ın okul öncesi çocuklar için sunduğu ve sadece güvenli içeriğe sahip olması gereken YouTube Kids uygulaması, ABD'de açılan bir davada belirtildiği üzere potansiyel olarak çocuklara zararlı olabilecek videolarla dolu durumda.

Center for Digital Democracy ve Campaign for a Commercial Free Childhood, kuruluşları, Salı günü ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) sundukları şikayette belirtildiğine göre, uygulama, kimsenin 'aile dostu' tanımlamasına uymayan videolar ile dolu. Hatta YouTube Kids, genç çocuklar için sadece rahatsız edici değil, potansiyel olarak zararlı olan pek çok videoyu da içermekte.

Bu kuruluşlar, belirgin cinsel dil içeren, Susam Sokağı'ndan Edi ile Büdü'nün yer aldığı Casino filmi, pedofili içerikli şakalar, uyuşturucu kullanımı ve alkol ürünleri için reklamlar bulunan videoları kanıt olarak mahkemeye sunuyorlar. Ayrıca uygulama içerisinde, kibritlerle oynayan insanlar, bıçak oyunları, çivi tabancası kullanımı, batarya asidinin tadına bakma ve kement bağlama gibi, kötü örnek oluşturabilecek sakıncalı hareketler içeren videolar da bulunmakta.

Uygulamanın önerilerinde şarap tatma videolarına rastlanabiliyor ve bir adamın "ilk kez kendimi öldürmeye çalıştığımda sadece bir gençtim" cümlesi ile başlayan bir video da dikkat çekiyor.

Uygulama, Şubat ayında yayınlanmıştı ve Android ile iOS'da, belli bölgelerde indirilebilir durumda. Uygulamanın iTunes tanımında, çocuklar için tasarlandığı ve ebeveynlerin iyi hissedebilecekleri, yaşa uygun videolar ile dolu olduğu söyleniyor.

Google ise geri bildirimlerin çok önemsendiğini ve YouTube Kids videolarını mümkün oldukça aile dostu tutmak için çalıştığını söylüyor. İnternet devi, sakıncalı bir video gören kişilerin bu videoyu kendilerine bildirmelerini istiyor.

Okuyucu Yorumları