YouTube'un belalısından yeni yasak kararı

Önce "internetten korkmuyouz" dediler arkasından YouTube'u yasakladılar. İşte çelişkilerin ülkesi...

Korkmuyoruz ama yasaklarız

Tibet gösterilerinin yer aldığı videoları içerisinde barındırdığı gerekçesiyle yaklaşık bir yıl önce Çin yönetimince erişimi bloke edilen YouTube, kısa bir aradan sonra bir kez daha kapatıldı. İşin garip kısmı ise, Çin hükümetinin sık sık tekrarladığı "internetten korkmuyoruz, buna gerek yok" açıklamalarının ardından yasakların daha da sıklaşması...

Pazartesi günü itibariyle YouTube'a girişi engelleyen Çin'deki bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin'in internetten korkması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bir kez daha yeniledi; dünya geneline bakıldığında internete bağlanan nüfusun en fazla olduğu ülkenin Çin olduğunun altını çizdi.

Bu konuda Reuters'a verdiği demecinde internetin herkese açık olduğunu dile getiren Dışişleri sözcüsü, ancak ulusal güvenliğin sağlanması ve ülke için zararlı olabilecek bilgi dolaşımının önüne geçilebilmesi için bu tür girişimlerde bulunulması gerektiğine vurgu yaptı.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Çin yönetimi benzer bir karar almış ve YouTube'a erişimi tüm ülke çapında engellemişti. Bu bloke işlemine gerekçe olarak ise Tibet'te patlak veren ve Çin yönetiminin pek de hoş karşılamadığı protestolar gösterilmişti.

Aslında YouTube erişiminin kapatılması, Çin için sadece yeni bir halka olarak düşünülebilir; zira daha önce de BBC, Google ve Baidu dahil olmak üzere yaklaşık 20 web sitesi, Çin gençliğinin fiziksel ve ruhi sağlığını bozdukları gerekçesiyle tamamen erişime kapatılmıştı.

Okuyucu Yorumları