YouTube'un kullanıcı kayıtları tehlikede!

YouTube'da izlenen videolarla ilgili kullanıcı kayıtları, mahkeme kararıyla gizliliğini yitiriyor.

YouTube köşeye sıkıştı!

YouTube, izlenen tüm videolarla ilgili tarih, izleyici ve IP bilgilerini medya devi Viacom'a vermek zorunda kalıyor. Amerikan Federal Mahkeme yargıcı Louis Stanton tarafından verilen karar göre Viacom, Google ve bağlı kuruluşu YouTube'a karşı açtığı telif ihlali davası kapsamında bu bilgilere ulaşma hakkına sahip olacak.

YouTube'da bir video izlendiğinde izleyicinin kullanıcı bilgileri, IP adresi, videonun izlenme tarihi bilgileri veritabanına kaydediliyor. Viacom'un bu bilgilere ulaşmak istemesinin nedeni, sitede yayınlanan telif haklarını ihlal eden videoları tespit edebilmek olarak açıklandı.

Sanal haklar savunucusu Electronic Frontier kuruluşu ise, bu kararın Amerikan gizlilik yasalarına aykırı olduğunu söylüyor. Kuruluşun sitesindeki açıklamada bu kararın YouTube kullanıcılarının çok özel bilgilerinin teşhir edilmesine sebep olacağı belirtiliyor.

Mahkeme Viacom'un Google ve YouTube'un kaynak kodları ve benzeri varlıklarını inceleme talebini ise reddetti.

Google, Viacom'dan kullanıcıların özel bilgileri konusunda hasssasiyet göstermesini bekliyor. Ancak ortada mahkeme tarafından alınmış bir karar var ve Google'ın bu karara direnip direnmeyeceği şimdilik belli değil.

Medya devi Viacom 2007 yılının Mart ayında 150,000'in üzerinde izinsiz video barındırdıkları için Google ve YouTube'a karşı 1 milyar dolarlık dava açmıştı. Viacom, Paramount Pictures, MTV, DreamWorks ve Nickelodeon'ı elinde bulunduruyor.

Okuyucu Yorumları