Yüksek teknolojiyle dolu 30 yılın özeti

CHIP Online, 1978'den 2008'e teknoloji dünyasının önemli kilometre taşlarını bir araya getirdi.

Son 30 yılın özeti...

Bize sorarsanız, bu söz en azından teknoloji için yetersiz kalıyor. Bundan 30 YIL ÖNCE standart PC'ler yoktu ve işletim sistemi dediğiniz şey yeşil harflerden ibaretti.

Ama ülkemizde geçen aylarda 150. sayısını kutlayan CHIP, Avrupa'da yayın hayatına başladığı 1978'de de okurlarına kılavuzluk ediyordu.

1978'de ilk kez o yıl, Almanya'da yayımlanan CHIP'in kapağında "Bilinmeyen yaratık: Bilgisayar" yazıyordu. O günün bilgisayarı günümüzün ileri teknolojili ürünlerinden her bakımdan çok farklıydı. Günümüzde çok işlemcili CPU'ya, TV ve HD bağlantısına sahip bir bilgisayarı sadece 600 Euro'ya alabiliyorsunuz.

Ama o günlerde, teknoloji öncüleri ev bilgisayarı Commodore PET için bugünün parasıyla 3.000 Euro vermek zorundaydılar. Bu paranın karşılığında aldığınız bilgisayar da 1 MHz'lik işlemcili, tek renk grafikli, 4 KB RAM'li bir makineydi. Belleği 32 KB'ye yükseltmek için, yine günümüzün ederiyle, 2.500 Euro daha vermeyi göze almanız gerekiyordu. Elbette bu bilgisayarı internete bağlanmak için kullanamıyordunuz zira Arpanet o zaman sadece araştırma ve askeri amaçlıydı.

Yetmişler: BT'nin temelleri o zaman atıldı

Yetmişler: BT'nin temelleri o zaman atıldı

Günümüzde hayatımızın bir parçası olan sayısız yeniliğin temeli bundan otuz yıl öncesine dayanıyor. Örneğin ilk kişisel bilgisayar (PC) bir Apple idi. Firmanın kurucu ortağı Steve Wozniak tarafından tasarlanan Apple II, diğer bilgisayarlardan üzerine takılabilen sekiz farklı eklenti kartıyla ayrılıyordu. Bu açık tasarım konsepti daha sonra IBM PC'nin bir çığır açmasını sağlayacaktı.

Günümüzde, Apple kendini kasıtlı bir şekilde Windows PC'lerinden ayrı tutmaya çalışıyor. 1978, Intel'in ilk x86 işlemcisi olan 8086'nın da doğumuna şahit olmuştu. Pentium ve benzerlerinin atası diyebileceğimiz 8086, 3 mikrometre teknolojisiyle üretiliyordu. 29.000 transistörü vardı ve 4,77 ile 10 MHz arası saat hızına sahipti. Bugünün en son çıkan Core 2 Quad'ıyla karşılaştırmak haksızlık olur. Zira 3,2 GHz'lik yeni işlemci bin kat daha yüksek bir saat hızına, dört çekirdekte toplam 820 milyon transistöre sahip ve 45 nm, yani otuz yıl öncesinin birimleriyle 0,045 mm teknolojisiyle üretiliyor.

Alanında öncüler

Alanında öncüler

PC ve dizüstü

Öncü: İlk gerçek PC bir Apple'dı ve üzerine 8 ek kart takılabiliyordu. Bu terfilerden en popüleri, o günün standart işletim sistemi olan CP/M'de ofis uygulamalarının çalışmasına izin veren Microsoft'un kartıydı.

Günümüzde fiyatı 3.500 Euro eden bu model, 1 MHz'lik 8 bit'lik işlemciye ve 4 KB belleğe sahipti.

İnternet

Kapalı: 30 yıl önce, bireylerin internete erişimi yoktu. 1978'de kullanıcılar bir tür forum sistemi olan BBS'lere ya da Compuserve'in MicroNet'ine bağlanabiliyordu. Bunun için de Hayes'in 300 bit/s hızında çalışan Micromodem II 'si gibi analog modemler kullanılıyordu. Bu modemin fiyatı günümüzün parasıyla 670 Euro civarındaydı.

Ev sineması

Analog: Philips ile MCA, "Discovision"u piyasaya çıkarttılar. Bu lazer disk okuyucu, filmleri 30 cm çapındaki disklerden okuyordu. Disklerin her bir yüzüne önce 30, sonraları 60 dakika film sığdırılabiliyordu. DV/LD'nin başarıya ulaşamayışının başta gelen sebebi, fiyatıydı. Filmlerin fiyatı günümüz rakamlarıyla 60 Euro'dan başlıyordu ve oynatıcı aygıtların da 1.000 Euro'dan ucuza satıldığı çok nadirdi.

Video oyunları

Öncü: Günümüz fiyatıyla 400 Euro'ya satılan Atari 2600, değiştirilebilir oyun modülleri olan ilk başarılı oyun konsoluydu ve 14 yılda 30 milyon adet satılmıştı. Atari için 1.200'den fazla oyun üretilmişti ve aygıt bu oyunları TV'de göstermek için 1,19 MHz'lik bir işlemciye ve 128 byte RAM 'e sahipti.

Şimdi gelin, geçen 30 yıla damga vuran önemli olay ve yenilikleri birlikte hatırlayalım: Galerimize buyurun...

Okuyucu Yorumları