Yükses sesli müziğin bataryaya etkisi ne kadar?

Telefonunuzdan yüksek ya da kısık sesle müzik dinlemeniz, batarya tüketimini fark ettiriyor mu? İşte ilginç bir deney ve sonucu...

Yüksek ses, bataryayı "yiyor" mu?

Akıllı telefonunuzun yapabildiği onlarca işlem arasında müzik oynatmak aslında cihazınızı en az zorlayan şeylerden biri. Zira telefonunuzda bir şarkı dinlemek CPU üzerinde çok az bir gerilim yaratıyor, GPS ve wi-fi (elbette cihazınızdaki bir müzik dosyasından bahsediyoruz) gibi bağlantılar da gerektirmiyor. Fakat yine de düz bir mantık kullandığımızda yüksek sesle müzik dinlemenin bataryayı daha çok harcadığı gibi bir önyargıya sahibiz. Peki bu düşünce ne kadar doğru?

Bryan Menegus tarafından konuyla ilgili yapılan bir deneyde aynı şarkı (Speedy Ortiz - "Major Arcana") hem yüksek sesle hem de düşük sesle aynı cihazda dinlenerek harcanan batarya oranları karşılaştırılıyor. Şarkıyı beş saat boyunca en düşük ses düzeyinde dinleyen Menegus, tam dolu bataryanın yüzde 92'ye düştüğünü görüyor. Aynı süre boyunca şarkıyı en yüksek seste dinlediğinde ise bataryanın yüzde 89'a gerilediğini tespit ediyor.

Söz konusu basit deney yüksek sesle müzik dinlemenin görece daha düşük sesle dinlenen müziklere göre bataryayı az da olsa daha fazla etkilediğini orta koyuyor. Menegus'un bir diğer ilginç bulgusu ise ekranın batarya üzerindeki etkisiyle ilgili. Bütün uygulamalar kapatıldığında ve cihaz uçak moduna alındığında ekran açık haldeyken beş saatin ardından cihazın şarjı yüzde 73'e kadar iniyor. Bu da ekranın batarya üzerindeki etkisinin müzik oynatmaya göre çok daha güçlü olduğun bir kanıtı.

Okuyucu Yorumları