Zaman yansımasının gerçek olduğu kanıtlandı. Peki, zaman yansıması nedir?

Zaman yansıması kavramı kulağa bilim kurgu gibi geliyor olabilir. Ama gerçek olduklarının kanıtlandığını bilmek bu fikri tamamen değiştiriyor. Peki ama zaman yansıması nedir?

Kanıtlandı: Zaman yansıması gerçekmiş

Bilim insanları, 50 yılı aşkın bir süredir kuantum mekaniği alanında zaman yansımaları olarak bilinen özel bir tür yansımanın var olduğunu teorileştirdiler. Ancak, en azından yakın zamana kadar, bu ilginç mekaniğin varlığını kanıtlamak imkansız görünüyordu.

Zaman yansıması nedir?

“Zaman yansıması” terimi, zamanda yolculuk yapılan filmlerin ve bilim kurgunun görüntülerini akla getirse de, bu yansımalar gerçek zaman yolculuğu değil. Bir zaman yansıması, içinde hareket eden bir elektromanyetik dalga bulunan bir ortamın bütün olarak rotası tamamen değiştiğinde meydana gelir. Bu değişiklik, dalganın bir kısmının frekansını dönüştürerek tersine dönmesine neden olur.

Ancak bu yansımalar, tüm elektromanyetik alan boyunca bilim insanlarının tekdüze varyasyon olarak adlandırdıkları olguyu gerektirir. Bu yüzden, bilim insanları uzun bir süredir zaman yansımalarının onları hareket halinde gözlemlememiz için çok fazla enerji gerektireceğine inanıyordu. Ancak, New York City'deki CUNY Graduate Center'daki İleri Bilim Araştırma Merkezi (Advanced Science Research Center) araştırmacıları bir yansımayı başarıyla gözlemleyebildiler.

Araştırmacılar, bu gözlemi gerçekleştirmek için, tamamı rezervuar kapasitörlerine bağlı elektronik anahtarlarla dolu bir metal şerit aracılığıyla geniş bant sinyalleri gönderdiler. Bu, araştırmacıların anahtarları istedikleri zaman tetiklemelerine ve metal şerit boyunca empedansı artırmalarına imkan tanıdı. Bu ani değişim, daha sonra sinyallerin zaman yansımalarını başarılı bir şekilde taşımasını sağladı.

Araştırmacılar, bu bulguların sonuçlarını Nature Physics dergisindeki bir makalede yayınladılar. Bu başarıya ulaşmak kolay olmasa da, keşif, gelecekte bazı bilim insanlarının bu ilginç mekaniğe yaklaşımını tamamen değiştirebilir. Yalnızca zaman yansımalarının varlığını kanıtlamak bile bilim insanlarının 50 yılı aşkın süredir cevabını aradığı bir soruyu yanıtlayarak kuantum mekaniği alanında ileriye doğru atılmış büyük bir adım oluyor.

Araştırmacılar, bu özel kuantum yansımalarının standart uzamsal yansımalarımızdan farklı davrandığına da dikkat çekiyor. Zaman yansımaları, ilk olarak sinyalin son kısmını yansıtıyor. Bu, bir zaman aynasına bakabilseniz, yüzünüzün size baktığını göremeyeceğiniz, bunun yerine, sırtınızı göreceğiniz anlamına geliyor.